Ракия е най-добрият сувенир от България. Избираме ракия за празничната маса
От какво се прави тази напитка? Каква ракия се продава по магазините и ресторантите в България и колко струва?
Ракия е най-популярната силна алкохолна напитка на Балканите. В България това е основен атрибут на празника и има статут на национален продукт.
Българската ракия има отличителен аромат и вкус и може да се сравни с италианската грапа, мексиканската текила, японското саке, американското бренди и, разбира се, руския самогон.
Произход на думата
Думата "ракия" идва от турската дума "раки", която на свой ред има арабски корени и произлиза от думата "арак".
Много български думи са измислени заради обектите, хора и процеси, свързани с производството на напитката.
Ракиджийница - това е мястото, където готвят ракия.
Ракиджия - човек, който приготвя ракия и / или любител на пиене.
Джибри - остатъци от изстискано грозде, от които се вари ракия; пращина.
Други думи се използват в Западна България:
Казан - устройство и помещение за печене на ракия
Казанджия – управител на казана.
Комина - изстисканото грозде
И ако в центъра на страната ракията се "вари", тогава в западните райони тя се "пече".
Начин на производство
Производството на ракия не е сложен процес. Ето защо, в допълнение към промишленото производство в България, домашното производство на тази алкохолна напитка е много популярно.
Необходимите съставки са вода, захар и плодове, чието качество определя характеристиките на крайния продукт. В допълнение, гроздовото вино може да се добави към суровината, качеството на което също влияе върху вкуса и аромата на готовата ракия.
Необходимо оборудване - дестилатор-аламбик (на български "Казан").
Казанът обикновено се изработва от мед. Суровините се поставят в котел, загряват се над огън, изпаряват се и се охлаждат със студена вода. Приготвената течност се съхранява в дъбови бъчви. Колкото по-дълго остава ракия в бъчвата, толкова по-добре става.
Силата на получената напитка достига 50-60 алкохолни градуса. В промишленото производство алкохолното съдържание на алкохол обикновено не надвишава 40%.
Първоначално безцветната течност може да поеме различни нюанси от жълтеникаво до светло кафяво, в зависимост от времето на стареене в дъбовите бъчви и добавянето на различни подправки.
Видове ракии в България
За производството на напитката в България използват не само грозде. Много популярни са, например, сливови ракии. Освен това се използват кайсии, круши, ябълки, череши, дюли и дори маслодайни рози, които се отглеждат в централните региони на България.
Каква ракия можете да намерите в магазините в България? Каква ракия се сервира в ресторанти?
Плодове |
Наименование |
Слива |
сливова |
сливовица |
|
шльокавица |
|
Грозде |
гроздова |
|
гроздовица |
|
грозданка |
|
лозова |
|
мускатова |
Джибри, комина |
джиброва |
джибровица |
|
комовица |
|
Кайсия |
кайсиева |
Круша |
крушова |
Ябълка |
ябълкова |
|
калвадос |
Дюля |
дюлева |
Смокиня |
смокинова |
Череши |
черешова |
Вишни |
вишнева |
Плодов микс |
плодова |
Праскова |
прасковена |
Маслодайна роза |
гюловица |
Тиква |
тиквена |
Пъпеш |
пъпешова |
Производителят може да подобри вкуса на готовата ракия със следните добавки: лимон, ядки, мед, билки и подправки, като анасон или лют пипер. Тази информация ще бъде посочена и на етикета.
Начин на употреба
Как да пием ракия? Ракия е отличен аперитив и се сервира в малки чаши непосредствено преди хранене. През лятото се охлажда или се пие при стайна температура. През зимата българите пият ракия загрявана на огън в специален меден съд. Напитката се подправя с канела, портокалови корички и други подправки.
Най-добрите мезета за ракия са зеленчукови салати, туршии, сланина и сухи колбаси.
Българите са сигурни, че добрата ракия е лекарство, което има тонизиращо и аналгетично действие. БАН препоръчва ежедневно приемане на 50 грама ракия за профилактика на заболявания на стомашно-чревния тракт, мигрена, стимулиране на кръвообращението и сърдечно здраве. Ракия винаги присъства на празничната трапеза в българските семейства и е задължителна в менюто на ресторантите с национална българска кухня.
Цени и известни марки в ресторанти и магазини
Десетки големи и малки винарни в България произвеждат и ракия, тъй като използват същите суровини за това. Не всички, разбира се, изливат ракията си по бутилки, за да я продават в магазините. Въпреки това във всеки голям супермаркет можете да намерите най-малко десет до петнадесет марки от този тип алкохол от различни производители.
Най-известните производители на ракия и техните марки:
Винпром Троян |
Балканска |
Тетевенска |
|
Троянска Williams |
|
Троянска Вишнева |
|
Троянска Кайсиева |
|
Троянска Мирабела |
|
Троянска Сливова |
|
Троянска Стара |
|
Троянска Черешова |
|
Троянска Ябълкова |
|
Винпром Черноморско Злато Поморие |
Бургас 63 12лет |
Бургас 63 Alambic |
|
Бургас 63 Барел |
|
Бургас 63 Перлова |
|
Бургас 63 Траминер |
|
Бургаска Гроздова |
|
Бургаска Мускатова |
|
Поморийска Грозодова |
|
Поморийска Мускатова |
|
Поморийска Специална |
|
Винпром Сливен |
Сливенска Барел |
Сливенска Гроздова |
|
Сливенска Мускатова |
|
Сливенска Перла 12лет |
|
Сливенска Специална |
|
Винпром Търговище |
Гроздова |
Мускатова |
|
Отлежала |
|
Сливова Омуртаг |
|
Стара |
|
Винпром Карнобат |
Грозден |
Гроздова |
|
Кехлибар |
|
Мускатова |
|
Перлова |
|
Винпром Пещера |
Кайлъшка Гроздова |
Кайлъшка Сливова |
|
Пещерска Гроздова |
|
Пещерска Гроздова |
|
Пещерска Мускатова |
|
Пещерска Отлежала |
|
Винпром Ямбол |
Стралджанска |
Ямболска |
|
Винпром Русе |
Русенски Бисер |
Русчуклийска ракийка |
|
Стара Русенска Мускатова |
|
Винарска Изба Домейн Бояр |
Квантум |
Солитерова |
|
Царска селекция |
|
Винарска Изба Славянци |
Сунгуларска |
Винарска Изба Старосел |
Домашна |
Мускатова |
|
Тракийско Злато |
|
Винарска Изба Карабунар |
Културна Оригинална |
Културна Отлежала |
|
Културна Специална |
|
Мискетова Бастуните |
|
Мискетова Люта |
|
Мискетова Шаровица |
Капацитетът на бутилките е 0,5 литра, 0,7 литра и 1 литър.
Колко струва ракия в магазина? Обикновени сортове - от 7-8 лева за 0,5 литра. Отлежали и специални - от 16-20 лева на бутилка. Цената на най-скъпите уникални сортове със срока на съхраняване до 25 години може да достигне 200 лева на бутилка.
В ресторанта 50 грама ракия струват от около 2-5 лева.
Почивайки в България, не забравяйте да опитате ракия. Донесете я като подарък за вашите приятели. Наздраве!
Също така четете:
Българските месни деликатеси или какво да ядем с ракия
Месо и месни ястия в българското меню. Вегетарианци, затваряйте очите си!