Зимни празници в България. 14 февруари - Трифон Зарезан. Денят на всички, които са влюбени във ... вино

Зимни празници в България. 14 февруари - Трифон Зарезан. Денят на всички, които са влюбени във ... вино

Защо този празник се нарича „Трифон Зарезан“? Откъде произлиза, легенди и традиции. Какво ядат и какво пият в този ден в България?
Всяка година, на 14 февруари, добрата половина от света изрязва сърцата от хартия и купува шоколади на любимите си хора. А в балканските страни и, разбира се, в България, тази дата се смята за професионален празник на лозарите, винопроизводителите и работниците от всички заведения, където сервират вино. На този ден е обичайно да благодарим и се молим на Св. Трифон, покровител на лозата, който носи благополучие на всички професии, изброени по-горе. Официално, според новия календар, църквата в България празнува Трифонов ден всяка година на 1 февруари. Въпреки това, традицията да се празнува 14 февруари (1-ви февруари стар стил) е останала от самото начало на винопроизводството в България, и тази дата е твърдо утвърдена в народния календар, наречена Трифон Зарезан. Защо Свети Трифон има такъв странен прякор? Според легендата за южните славяни, Трифон е брат на Дева Мария. Веднъж го проклина, че я обидил и  в знак на покаяние Трифон отрязал носа си.
Но има и друга история: Трифон започват да го наричат Зарезан, когато, докато е бил пиян, подрязвал си лозата и си отрязал носа. Следователно светецът има друг псевдоним - Трифон Пияницата. Следвайки старите традиции, на този ден - 14 февруари - лозарите започват с пролетно зарязване на лозата. Този процес обикновено се придружава от специални ритуали, чието изпълнение е предназначено да осигури богата реколта. На този ден жената е длъжна да приготви храна за земеделския производител, който отива за подрязване на лозата. На сутринта съпругите на винопроизводителите трябва да снабдят съпрузите си с провизии: питка, украсена с фигури от тесто във формата на лозов лист или грозд, варена, пълнена с ориз кокошка, сирене, сланина; туршия, луканка, „бабяк“ (напълнен стомах с месо) и др. Освен това се занася и бъклица с червено вино или ракия, украсена с чимшир, здравец, бръшлян, вързана с червен конец. Мъжът предварително почиства и наточва косерът, с който ще реже лозата. Подрязването на лози се смята за чисто мъжка работа и на жените не се разрешава да извършват този обред. На сутринта мъжете се събират в лозето, отрязват пръчки на лозите, поливат ги с виното, поръсват със света вода, казват ритуални думи. След това се организира обща трапеза. По време на хранене се избира "цар на лозата" - обикновено най-опитният лозар. На главата му е поставена корона от лоза. В края на трапезата „царя“ го качва на кола или пък лозарите го носят на ръце и се отправят към село или град, придружени от музиканти с народни инструменти. Там спират пред всяка къща, домакинята на която трябва да държи голям съд с вино. Тя черпи "царя" и неговата свита, и плиска останалата част от виното на "царя" с пожелание за благополучие и добра реколта. Празникът завършва в дома на “царя” с голяма почерпка и хоро, в които участват и жени.

Ако сте в България през зимата - не пропускайте този интересен фолклорен фестивал. Всяка година в този ден в България, виното тече като вода в името на Св. Трифон Пияница, за да има през следващата година още по-богата реколта. Многобройни винарски изби в България канят желаещите да станат участници в празничните церемонии. В градовете ресторанти, винени барове, механи организират специални винени партита. 14 февруари в институциите на България се смята Денят на Любовта и Виното - успешна комбинация от две празници - романтичен и народен. Ако сте влюбени и обичате вино - този празник е за Вас!

Също така четете:

Рибни ястия в ресторантите на България - как може един турист да разбере имената на рибата и морските дарове в България?

Къде са най-добрите винарски изби в България и какво вино те произвеждат

 

Къде да намерим истински стек в България?

 

Обратно към новините