Къде са най-добрите винарски изби в България и какво вино те произвеждат

Къде са най-добрите винарски изби в България и какво вино те произвеждат

За тези, които искат да съчетаят почивката в България с дегустацията на местното вино, ние подготвихме списък на винарските изби, които винаги се радват на нови гости. Турнето включва разходка по територията, препоръките на сомелиер и, разбира се, най-добрите образци на винопроизводството в комбинация с местни закуски. Цената на дегустационен тур е 10-20 евро на човек. В някои стопанства в допълнение ще ви бъде предложена пълноценна вечеря и дори настаняване в хотела при винарната. Вие с приятелите си искате ли да се пробвате в ролята на винни експерти? Просто се обадете и назначете часа.

България е страната на винопроизводителите и е сред 20-те страни с най-голяма площ от лозя. Климатичните условия в страната позволяват отглеждането на най-популярните винени сортове в света. Повече от 150 големи и малки винарски изби произвеждат повече от 130 милиона литра напитки годишно. Почти всяка трета изба организира дегустация на вино за туристи на нейната територия.

Българското вино се счита за достояние на народа. През 2000 г. е създадена Българска национална лозаро-винарска камара (НЛВК). Тя обединява професионални винопроизводители, публикува сертификати за качество, организира дегустационни комисии за проверка на вкуса на напитката. Тази организация е определила границите на най-големите лозарски райони в България.

Общо са 5: Дунавската равнина, Тракийската низина, Розовата долина, долината на река Струма и Черноморското крайбрежие.

Всеки ценител на вино има си любим сорт. Сред култивираните сортове вина има и популярни в света:

- бяло - Алиготе, Ризлинг, Траминер, Совиньон Блан, Шардоне, Мускат и

- червено - Каберне Совиньон, Каберне Фран, Мерло, Пино Ноар и Шираз и Кадарка,

и местни сортове:

- бяло - Димят, Керацуда, Тамянка

- червено - Мавруд, Памид, Миcкет, Мелник.

Съгласно регламентирането на ЕС българските винопроизводители имат класификация на своите продукти, която ги разделя на 3 категории:

1. Вино без посочване на географски произход. Това е евтино вино от определен сорт, смес от сортове или дори без посочен сорт. Цената на бутилката в магазина обикновено не надвишава 4-6 лева. Много от това вино се продава за наливане.

2. Вино със защитено указание за географския произход. Маркира се със съкращението ЗГУ (защитено географско указание). Произведено в определен район от местни сортове. В сместа трябва да присъстват най-малко 85% от гроздето от този район. Средната цена на бутилката зависи от производителя и се пази в рамките на 6-10 лв. за бутилка.

3. Вино от определен сорт грозде, отглеждан в определен регион със защитено наименование за произход. Производителят трябва да използва 100% местно грозде за да маркира виното с съкращението ЗНП (защитено наименование за произход). Обикновено това е напитка, направена от разпространени сортове грозде - Мерло, Каберне Совиньон, Мускат, Ризлинг - и се продава в рамките на 10-20 лева на бутилка, а понякога и повече.

Област/град Винарски изби с дегустация
1 Благоевград Medi Valley, Logodaj, Orbelia, Uva Nestum, Orbelus, Rupel Winery, Братя Георгиеви, Златен Рожен, Villa Melnik
2 Бургас Шато Медово, Boi&Ar, Dives Estate, Minkov Brothers
3 Варна Salla Estate, Винарска Изба Варна
4 Велико Търново Винпром Лясковец, Maryan, Винпром Свищов, Свищов
5 Видин Магура
6 Враца Шато Бургозоне
7 Мелник Славова Крепост
8 Несебър Messembria Winery
9 Пазарджик Villa Terres, Карабунар, Bessa Valley
10 Панагюрище Rumelia
11 Пловдив Драгомир, Todoroff, Старосел, Villa Yustina, Domain Trifonoff, Даробас, Villa Vinifera, Black Sea Gold, Chateau Copsa, Сопот
12 Русе Левента, Seven Generations, Нисово (Wine Union)
13 Силистра Opreff
14 Сливен Domaine Boyar, Edoardo Miroglio, Chateau Windy Hills, Angel's Estate
15 София Rasin Winery
16 Стара Загора Midalidare Estate
17 Търговище Chateau des Bergers
18 Хасково Katarzyna Estate, Terra Tangra, Castra Rubra
19 Шумен Осмар, Tsarev Brod
20 Ямбол Marash

Вижте списък на винарските изби 

 

Също така четете:

Къде да намерим истински стек в България?

Месо и месни ястия в българското меню. Вегетарианци, затваряйте очите си!

Рибни ястия в ресторантите на България - как може един турист да разбере имената на рибата и морските дарове в България?

Обратно към новините