Ракия е най-добрият сувенир от България. Избираме ракия за празничната маса

Ракия е най-добрият сувенир от България. Избираме ракия за празничната маса

От какво се прави тази напитка? Каква ракия се продава по магазините и ресторантите в България и колко струва?

Ракия е най-популярната силна алкохолна напитка на Балканите. В България това е основен атрибут на празника и има статут на национален продукт.

Българската ракия има отличителен аромат и вкус и може да се сравни с италианската грапа, мексиканската текила, японското саке, американското бренди и, разбира се, руския самогон.

Произход на думата

Думата "ракия" идва от турската дума "раки", която на свой ред има арабски корени и произлиза от думата "арак".

Много български думи са измислени заради обектите, хора и процеси, свързани с производството на напитката.

Ракиджийница - това е мястото, където готвят ракия.

Ракиджия - човек, който приготвя ракия и / или любител на пиене.

Джибри - остатъци от изстискано грозде, от които се вари ракия; пращина.

Други думи се използват в Западна България:

Казан - устройство и помещение за печене на ракия

Казанджия – управител на казана.

Комина - изстисканото грозде

И ако в центъра на страната ракията се "вари", тогава в западните райони тя се "пече".

Начин на производство

Производството на ракия не е сложен процес. Ето защо, в допълнение към промишленото производство в България, домашното производство на тази алкохолна напитка е много популярно.

Необходимите съставки са вода, захар и плодове, чието качество определя характеристиките на крайния продукт. В допълнение, гроздовото вино може да се добави към суровината, качеството на което също влияе върху вкуса и аромата на готовата ракия.

Необходимо оборудване - дестилатор-аламбик (на български "Казан").

Казанът обикновено се изработва от мед. Суровините се поставят в котел, загряват се над огън, изпаряват се и се охлаждат със студена вода. Приготвената течност се съхранява в дъбови бъчви. Колкото по-дълго остава ракия в бъчвата, толкова по-добре става. 

Силата на получената напитка достига 50-60 алкохолни градуса. В промишленото производство алкохолното съдържание на алкохол обикновено не надвишава 40%.

Първоначално безцветната течност може да поеме различни нюанси от жълтеникаво до светло кафяво, в зависимост от времето на стареене в дъбовите бъчви и добавянето на различни подправки.

Видове ракии в България

За производството на напитката в България използват не само грозде. Много популярни са, например, сливови ракии. Освен това се използват кайсии, круши, ябълки, череши, дюли и дори маслодайни рози, които се отглеждат в централните региони на България.

Каква ракия можете да намерите в магазините в България? Каква ракия се сервира в ресторанти?

Плодове

Наименование

Слива

сливова 

сливовица 

шльокавица

Грозде 

гроздова 

 

гроздовица 

 

грозданка 

 

лозова 

 

мускатова

Джибри, комина

джиброва 

джибровица

комовица

Кайсия

кайсиева

Круша

крушова

Ябълка

ябълкова

 

калвадос

Дюля

дюлева

Смокиня

смокинова

Череши

черешова

Вишни

вишнева

Плодов микс

плодова

Праскова

прасковена

Маслодайна роза

гюловица

Тиква

тиквена

Пъпеш

пъпешова

 

Производителят може да подобри вкуса на готовата ракия със следните добавки: лимон, ядки, мед, билки и подправки, като анасон или лют пипер. Тази информация ще бъде посочена и на етикета.

Начин на употреба

Как да пием ракия? Ракия е отличен аперитив и се сервира в малки чаши непосредствено преди хранене. През лятото се охлажда или се пие при стайна температура. През зимата българите пият ракия загрявана на огън в специален меден съд. Напитката се подправя с канела, портокалови корички и други подправки.

Най-добрите мезета за ракия са зеленчукови салати, туршии, сланина и сухи колбаси.

Българите са сигурни, че добрата ракия е лекарство, което има тонизиращо и аналгетично действие. БАН препоръчва ежедневно приемане на 50 грама ракия за профилактика на заболявания на стомашно-чревния тракт, мигрена, стимулиране на кръвообращението и сърдечно здраве. Ракия винаги присъства на празничната трапеза в българските семейства и е задължителна в менюто на ресторантите с национална българска кухня.

Цени и известни марки в ресторанти и магазини

Десетки големи и малки винарни в България произвеждат и ракия, тъй като използват същите суровини за това. Не всички, разбира се, изливат ракията си по бутилки, за да я продават в магазините. Въпреки това във всеки голям супермаркет можете да намерите най-малко десет до петнадесет марки от този тип алкохол от различни производители.

Най-известните производители на ракия и техните марки:

 

Винпром Троян

Балканска

Тетевенска

Троянска Williams

Троянска Вишнева

Троянска Кайсиева

Троянска Мирабела

Троянска Сливова

Троянска Стара

Троянска Черешова

Троянска Ябълкова

Винпром Черноморско Злато Поморие

Бургас 63 12лет

Бургас 63 Alambic

Бургас 63 Барел

Бургас 63 Перлова

Бургас 63 Траминер

Бургаска Гроздова

Бургаска Мускатова

Поморийска Грозодова

Поморийска Мускатова

Поморийска Специална

Винпром Сливен

Сливенска Барел

Сливенска Гроздова

Сливенска Мускатова

Сливенска Перла 12лет

Сливенска Специална

Винпром Търговище

Гроздова

Мускатова

Отлежала

Сливова Омуртаг

Стара

Винпром Карнобат

Грозден

Гроздова

Кехлибар

Мускатова

Перлова

Винпром Пещера

Кайлъшка Гроздова

Кайлъшка Сливова

Пещерска Гроздова

Пещерска Гроздова

Пещерска Мускатова

Пещерска Отлежала

Винпром Ямбол

Стралджанска

Ямболска

Винпром Русе

Русенски Бисер

Русчуклийска ракийка

Стара Русенска Мускатова

Винарска Изба Домейн Бояр

Квантум

Солитерова

Царска селекция

Винарска Изба Славянци

Сунгуларска

Винарска Изба Старосел

Домашна

Мускатова

Тракийско Злато

Винарска Изба Карабунар

Културна Оригинална

Културна Отлежала

Културна Специална

Мискетова Бастуните

Мискетова Люта

Мискетова Шаровица

Капацитетът на бутилките е 0,5 литра, 0,7 литра и 1 литър.

Колко струва ракия в магазина? Обикновени сортове - от 7-8 лева за 0,5 литра. Отлежали и специални - от 16-20 лева на бутилка. Цената на най-скъпите уникални сортове със срока на съхраняване до 25 години може да достигне 200 лева на бутилка.

В ресторанта 50 грама ракия струват от около 2-5 лева.

Почивайки в България, не забравяйте да опитате ракия. Донесете я като подарък за вашите приятели. Наздраве!

Също така четете:

Българските месни деликатеси или какво да ядем с ракия

Месо и месни ястия в българското меню. Вегетарианци, затваряйте очите си!

Зимни празници в България. 14 февруари - Трифон Зарезан. Денят на всички, които са влюбени във ... вино

 

Обратно към новините