Месо и месни ястия в българското меню. Вегетарианци, затваряйте очите си!

Месо и месни ястия в българското меню. Вегетарианци, затваряйте очите си!

Нашите най-любими традиционни ястия, разбира се, са тези от месо! Ние пазим специални рецепти на бабите ни от векове, но сме готови да споделяме вкусни български шедьоври с целия свят.

 

Чуждестранни гости са дошли при вас и искате да ги поканите на обяд? Вашият бизнес партньор на вечеря в ресторанта иска да опита нещо абсолютно българско? Как да обясните на приятели - чужденци какво е това или онова ястие? С какъв вид месо обикновено правят кавърма? Коя част от агнето на чевермето е най-вкусната? Не можете веднага да си спомните как да преведете всичко това на английски или руски език? Тази статия ще ви помогне.

 

Така че, представяме ви следващия, сега "месен", пищов от Barcafe.bg

 

Видове месо, които можете да закупите, готвите, поръчате в ресторант и опитате в България:

 

 Български

 Русский

 English

 Свинско месо

 Свинина

 Pork

 Телешко месо

 Телятина (возраст до 1 года )

 Veal

 Говеждо месо

 Говядина

 Beef

 Агнешко месо

 Ягнятина (возраст 4-6 мес.)

 Lamb

 Шилешко/Овнешко месо

 Баранина (возраст до 1 года)

 Mutton

 Еленско месо

 Оленина (дичь)

 Venison

 Диво прасе

 Дикий кабанчик (дичь)

 Wild boar meat

 Месо от заек

 Крольчатина

 Rabbit meat

 Пилешко месо

 Курятина

 Chiсken

 Патешко месо

 Мясо утки

 Duck meat

 Пуешко месо

 Мясо индейки

 Turkey meat

 Месо от щраус

 Мясо страуса

 Ostrich meat

 

Ние изброяваме и имената на части от тялото на животни, за да знаете със сигурност коя от тях е в чинията ви:

 Български

 Русский

 English

 Врат

 Шейная часть

 Neck meat

 Филе, бонфиле, контрафиле

 Филейные части

 Fillet

 Бут

 Задняя нога/Куриная ножка

 Back leg/Chicken leg

 Ребра/ребърци

 Ребрышки

 Ribs

 Гърди

 Грудинка/Куриная грудка

 Brisket/Chicken Breast

 Плешка

 Передняя нога, лопатка

 Front leg/Shoulder

 Каре

 Каре, филе

 Carre, loin

 Кайма/Мляно месо

 Фарш/молотое мясо

 Minced meat/ground meat

 Клъцано месо

 Рубленое мясо

 Chopped meat

 Рибица

 Филе, корейка

 Fillet, loin

 Джолан

 Рулька

 Pork shank

 Език

 Язык

 Tongue

 Крилца

 Крылышки

 Wings

 Бедра

 Куриные бедрышки

 Chicken thighs

 Черен дроб

 Печенка

 Liver

 Уши, крачета, опашка

 Уши, копыта, хвост

 Ears, hooves, tail

 Воденички

 Желудочки

 Ventricles

 Сърца

 Сердечки

 Hearts

 Сланина

 Сало

 Lard

 Бъбреци

 Почки

 Kidneys

 Шкембе

 Рубец, требуха

 Tripe

 

Също така е важно да знаете как се превеждат начините за готвене на любимата ви пържолка или гювеч. Така че, месото може да бъде:

 Български

 Русский

 English

 Варено

 Вареное

 Boiled

 Задушено

 Тушеное

 Stewed

 Пържено

 Жареное

 Fried

 Пушено

 Копченое

 Smoked

 Печено

 Запеченное

 Baked

 Пасирано

 Перетертое (паштет)

 Pasted

 Панирано/пане

 В панировке

 Breaded

 Пълнено

 Фаршированное

 Stuffed

 На скара

 На гриле/барбекю

 Grilled/BBQ

 На тиган

 На сковороде

 In the frying pan

 Във фурна

 В духовке

 In the oven

 На чеверме

 На вертеле

 On the spit/roasting-jack

 На плоча

 На жаровне

 On the brazier

 На сач

 В духовке или печке в низкой керамической форме для запекания –«саче»

 In an oven in a low ceramic form for baking named “sach”

 В гювеч

 В духовке или печке в керамическом горшке -«гювече»

 In an oven in a ceramic pot named "gyuvech"

 

Какви са имената на месните ястия, които можете да намерите в българското меню? Има много от тях, някои от тях имат исторически корени, а някои се появяват благодарение на въображението на готвача на определено заведение. Да видим най-традиционните български/балкански:

 Наименование Български/Translit.

 Състав (русски)

 Ingredients (English)

 Пържола/Parzhola

 Отбивная, жареный кусок мяса или птицы без кости

 Chop, fried piece of meat or poultry without bone

 Кюфте/Kyufte

 Котлета круглой формы, обычно на гриле

 Roundlet meatballs, usually grilled

 Кебап (кебапче)/Kebap (kebapche)

 Котлета в форме колбаски, обычно на гриле

 Meatballs in the form of sausages, usually grilled

 Шиш (шишче)/Shish (shishche)

 Небольшой шашлычок из свинины или курицы приготовленный на гриле

 A small shish kebab from pork or chicken cooked on a grill

 Чорба/Chorba

 Похлебка, вид супа. Обычно перед этим словом ставят название основного ингредиента похлебки. Например, Шкембе Чорба – похлебка из требухи.

 Chowder, kind of soup. Usually before this word put the name of the main ingredient of the soup. For example “Shkembe Chorba” – Tripe chowder.

 Руло (рулца)/Rulo (rultsa)

 Рулет/рулетики

 Rolls

 Кавърма/Kavarma

 Тушеное мясо с луком, болгарским перцем и специями, приготовленное в духовке в гювече

 Stew meat with onion, paprika and spices, cooked in an oven in a gyuvech

 Сач/Sach

 Вид тушеного и запеченого мяса с овощами и специями, приготовленного на саче

 A kind of stewed and then baked meat with vegetables and spices, cooked on sach

 Гювеч/Gyuvech

 Вид тушеного и запеченого мяса с овощами и специями, приготовленного в гювече

 A kind of stewed and then baked meat with vegetables and spices, cooked in gyuvech

 Мусака/Musaka

 Блюдо из тушеных мяса, лука, картофеля, которые затем заливаются смесью из яиц, йогурта и муки и запекаются в духовке

 A dish of stewed meat, onions, potatoes, which are then poured with a mixture of eggs, yogurt and flour and baked in the oven

 Яхния/Yahniya

 Тушеное мясо с бобовыми или рисом в густом томатном соусе

 Stew meat with beans or rice in thick tomato sauce

 Капама/Kapama

 Мясо тушеное со свежей или кислой капустой

 Meat stew with fresh or sour cabbage

 Плескавица/Pleskavitsa

 Большая плоская котлета из крупно-рубленной говядины или свинины с добавлением специй или сыра. Блюдо сербской кухни

 Large flat cutlet from large-chopped beef or pork with the addition of spices or cheese. A dish of Serbian cuisine.

 Наденица/Nadenitsa

 Домашняя толстая свиная колбаска, жареная или запечённая

 Homemade thick pork sausage, fried or baked

 Карначе/Karnache

 Домашняя тонкая колбаска, жареная или запечённая. Обычно свернута в кольцо для удобства обжаривания в сковородке

 Homemade thin sausage, fried or baked. Usually rolled up in a ring for easy roasting in a frying pan

 Ущипци/Ushtiptsi

 Небольшие фрикадельки из фарша с добавлением специй или сыра, приготовленные на гриле

 Small meatballs with minced meat and spices or cheese, grilled

 Сърми/Sarmi

 Голубцы из капустных или виноградных листьев

 Cabbage or grape leaves rolls stuffed with minced meat

 

Горните ястия можете да опитате в някой от ресторантите на националната българска кухня, които се наричат ​​"механа". За ваше удобство - най-добрите механи в страната в този списък.

Съвет: Изберете града си в страничния филтър и напишете тайната думичка "механа" в търсачката.

Бон апетит!

Също така четете:

Рибни ястия в ресторантите на България - как може един турист да разбере имената на рибата и морските дарове в България?

Японска, индийска или израелска? Кухня от чужди страни и континенти в заведения на София

Къде да намерим истински стек в България?

Обратно към новините