Крафтова бира в България - достойна алтернатива на виното?

Крафтова бира в България - достойна алтернатива на виното?

Чудите ли се, къде да опитате крафтови (занаятчийски) бири в България? В нашата статия ще разберете, къде да намерите най-стилни и модерни заведения в София, Пловдив, Варна и Бургас, които предлагат на своите гости специални видове бира, приготвени по уникални рецепти.

В България производството на бира започва едва през втората половина на деветнадесети век. Първите пивоварни са основани от чуждестранни предприемачи от Австрия-Унгария, Швейцария и Франция. Трябва да се отбележи, че някои от фабриките, които бяха открити по това време, включително и най-старата пивоварна в Шумен, претърпяха много преустройства и все още работят. В онези дни, разбира се, бирата не беше толкова популярна и не можеше да конкурира с виното и ракията - любимите български напитки.

Сега потреблението на бира в България се е увеличило значително. Към днешна дата страната не пада под 15-то място в Европа за консумация на тази напитка, която съставя около 75 литра годишно на глава от населението.

Няколко последни години показаха значително развитие на биреното занаятчийство в България, което сега може със сигурност да се определи като независима индустрия. Около 20 малки пивоварни бяха открити в различни градове на страната. Те произвеждат средно от 3000 до 10 000 литра уникални сортове бира годишно.

Най-известните и уважавани производители:

  • White Stork Beer Co/Бял Щърк, София
  • Pivovarnata 359/Пивоварната 359, с. Мрамор, обл. София
  • Glarus Craft Brewing/Гларус, Варна
  • Rhombus Craft Brewery/Ромбус, Пазарджик
  • GB Craft Brewery Blek Pine, София
  • Jagerhof, с. Житница, обл. Пловдив
  • Ailyak/Айляк, София
  • Hills Brewery, Перуштица, обл. Пловдив
  • Бирена работилница Ah!/Ах!, София

Не изостават и млади, смели и пълни с творчески идеи микро-пивоварни, като например:

  • Mad Panda, София
  • Metalhead Brewery Craft Beer Бургас
  • Трима и Двама, Сливен
  • Brothers Brewery, Варна

Те печелят публиката не само с изненадващия вкус на новата бира, но и с впечатляващия дизайн на етикетите.

Интерес представлява и неотдавнашният експеримент на занаятчийството на сравнително голямата пивоварна «Ломско пиво». Новата марка «Витошко Лале», позиционирана като лятна крафтова бира, уверено застава на витрините на специални магазини и бирени барове.

Цената на една бутилка крафтова бира от българското производство е от 2,50 до 7 лв в специиални магазини-биротеки, които стават все повече в големите градове на страната. Тук са най-големите търговски обекти, които можете да посетите в София, Пловдив, Варна и Бургас:

  • София: 100Beers, Beera, Nosferatu Craft Beer Shop, Beer Shop,
  • Бургас: Papa Beer, The Strips
  • Пловдив: Beer shop, Beer & Wine Shop
  • Варна: Averi Beers

Някои магазини работят в дегустационен режим и предлагат на клиентите си да изпробват любимите им марки. Почти всички тези магазини имат онлайн клонове. Потърсете ги в интернет и поръчайте бира с доставка.

На фенове на отпусната атмосфера на бирени барове им препоръчваме да изпият чаша или две в шумни и весели, но уютни барове за бира, разположени на централните градски улици. Препоръчваме следните заведения, предлагащи крафтова бира:

  • София: KANAAL, FlipFlop Bar, Абордаж, Beer Box, Tap 12 Blues Bar, верига Бирарии Халбите, BiraBar, BarFly
  • Пловдив: Bar Craft Capana, Котка и Мишка, Monkey House, Beer Stop
  • Варна: Diagonal, Барът, Щайгата, Bar Brand
  • Бургас: Papa Beer, Buddy

Има още една категория производители, които освен производството разполагат със собствени бирени ресторанти. В Пловдив Ви препоръчваме да отидете в Jagerhof, където ще Ви сервират прясно приготвена бира по баварска технология. В Бургас - ресторант Veritas Brewery, чийто собственик е дошъл от Украйна.

Сайтът barcafe.bg има адресите на всички горепосочени заведения. Просто напишете името на бара в търсачката. Успех и... наздраве!

Виж списъка на заведенията с крафтова бира

 

Също така четете:

Къде да намерим истински стек в България?

Къде са най-добрите винарски изби в България и какво вино те произвеждат

Месо и месни ястия в българското меню. Вегетарианци, затваряйте очите си!

Обратно към новините