Зимни празници в България. Никулден - Ден на Свети Никола, покровител на моряците, пътниците и жителите на град Бургас

Зимни празници в България. Никулден - Ден на Свети Никола, покровител на моряците, пътниците и жителите на град Бургас

Защо цялата страна работи на 6 декември, а Бургас почива? Защо всички ядат сладководна риба на празника на моряците? Кой е този американски Санта Клаус?

Защо цялата страна работи на 6 декември, а Бургас почива?

От 1992 г. насам, 6 декември се счита за деня на Бургас и е официалният празник и неработен ден за жителите на този град и регион. На този ден Българската православна църква празнува Деня на Свети Никола, който в Русия се нарича Чудотворец или Угодник. 6 декември е историческа дата на смъртта на Николай Мираликийски, византийски архиепископ, живял през III в. в Ликия, местност която се намира в югозападната част на съвременната Турция. През целия си живот Николай е бил известен със своята скромност, благотворителни дейности и вяра в християнските религиозни ценности. Често се е молил за съдбата на рибарите и пътниците и това му е донесло славата като господарят на водните стихии и покровител на всичките моряци и техните кораби. След смъртта му хората приказват легендите за чудесните му дела - възкресението на мъртви моряци, укротяването на бурята, защитата на пътниците.

Предците на многото жители от Бургас били моряци. И досега всички професии, свързани с морето, се считат за много почтени на брега. 6 декември, според вековната традиция, се счита за приключването на риболовния сезон. И след това никой не отива да работи в морето. Всяка година на този ден бургазлии почитат паметта на загинали моряци. Голямото шествие от жители на града и църковни работници се предвижва към моста, който влиза в морето, откъдето се произнася молитвата и във водата се поставят венци от цветя.

Защо всички ядат сладководна риба на празника на моряците?

Традиционното празнично ястие на този ден е шаран - рибата, която се среща в почти всички сладководни реки и езера на България. Според легендата Свети Николай отива в морето със своите приятели. По време на бурята лодката им пострада и започна да потъва. Тогава решителният Николай извади една голяма риба от водата, с която той е запушил дупката в лодката. Така рибата става помощник на Николай в спасението на хората. Докато готвели рибата за празника, хората вярвали, че този вид жертва би донесла щастие на семейството си. Но защо българите решили точно сладководен шаран да заема главното място на празничната трапеза в деня на морето? За това има просто обяснение. Ако сте виждали и опитвали риба в България, знаете, че е много трудно да хванете голяма риба в Черно море. А според легендата, рибата е била голяма, покрита с твърди люспи.

Има няколко интересни традиции и обичаи около готвене на шаран в празника. Например, при почистването на риба трябва да се внимава да не падат люспи на земята, защото е на лошо, а ако я настъпите можете да се разболеете и умрете. Костите на изядената риба не се изхвърлят в боклука - те трябва да бъдат изгорени, погребани или поне потопени в морето. Такива действия осигуряват плодородие и благополучието на семейство. Кръстообразната кост от главата на празничния шаран е талисман срещу зли очи и могат да се пришият в шапките на децата.

Най-популярната рецепта е шаранът, изпечен в тесто, пълнен с лук, ориз, орехи и стафиди. Това наистина е много вкусно. Останалите ястия за семеен празник обикновено се правят от зеленчуци и зърнени храни, тъй като празникът се пада по време на Коледния пост.

Кой е този американски Санта Клаус?

Свети Никола е може би най-почитаният светец в целия свят. Легенди за неговата доброта и щедрост били предадени от поколение на поколение във всички страни на Европа. През Средновековието в Германия, на 6 декември, от негово име деца получавали подаръци. Постепенно периодът на даряването на подаръци се приближил до края на декември, а образът на един добродушен стар мъж с бяла брада и чантата с играчки, идващ на Коледа, се устоял в главите на европейците. Освен това, докато хора в Англия през 17-и век благодарят за подаръци абстрактният "Баща на Коледа", в Холандия дори и сега «Синтерклаас», т.е. Св. Николай, продължава да дарява подаръците на децата.  В Северна Америка, в Ню Йорк, основан от холандците, старецът Синтерклаас се превърнал в Санта Клаус. Този популярен коледен персонаж е почти напълно отделен от историческия си прототип, запазвайки може би само добрият характер и способността да прави чудеса.

Честит Никулден на всички! Ако не знаете как да готвите шаран, отидете в ресторант - печен шаран ще бъде основно ястие на повечето ресторанти в страната и особено в Бургас в тези празнични зимни дни.

Ресторанти в Бургас

Също така четете:

Рибни ястия в ресторантите на България - как може един турист да разбере имената на рибата и морските дарове в България?

ТОП 7 най-големи вериги заведения в България: от бързо хранене до ресторан

Зимние праздники в Болгарии. 14 февраля – Трифон Зарезан. День всех влюбленных... в вино

Обратно към новините