Лято в Бургас. Как и къде да прекараме свободното си време с деца и без

Лято в Бургас. Как и къде да прекараме свободното си време с деца и без

Какво да правите в Бургас, освен ежедневните плажни удоволствия? Къде да отидете с децата? Къде да вечеряте? Как да прекарате времето си забавно и полезно за тялото и портмонето? Ще ви разкажем какво наистина си заслужава да посетите, посещавайки Бургас само за един ден или цяла седмица.

Бургас е пристанищен град, четвъртият по големина в България, център на Бургаска област. Областта заема значителна част от Черноморското крайбрежие на страната и тук - на морските курорти - почиват повечето туристи, идващи в България.

Основният център за почивка и разходки, както на местните жители, така и на посетителите в Бургас след плажа е, разбира се, Морската градина. Възможно е да се намери забавление за цялото семейство по всяко време на деня. Дори сме написали отделна статия за това: „Морската градина в Бургас - летни развлечения за туристи от всякаква възраст - безплатни и платени”.

На любителите на шопинг и ресторанти за бързо хранене препоръчваме да прекарате време в търговски центрове. Има два от тях в Бургас - Галерия Мол и Бургас Плаза Мол. Първият разполага с кино, боулинг и детски център с игрални автомати и детска площадка.

Цена на билет в кино - 10-12 лева

Боулинг - от 7 лева

За ваше удобство публикуваме линк към места в моловете на Бургас

Галерия Мол

Бургас Плаза Мол

Съвсем наскоро в Бургас е била открита зоологическа градина. Ако в семейството ви расте един млад натуралист, посетете я - тя се намира в квартал Черно море. На територията има ферма от екзотични птици, където се отглеждат пауни и щрауси. В разсадника има 260 пауни от 26 различни вида и тази колекция е най-голямата регистрирана в Европа и Азия. Освен щрауси и пауни, тук живеят и други животни - понита, магарета, елени, еноти, маймуни, вълци и дори няколко кенгуру. Зоологическата градина се намира на територията на огромна овощна градина, където посетителите могат да събират и ядат плодове по време на екскурзията. Входният билет е 6 лева за възрастни и 3 лева за деца.

На тези, които се интересуват от история, ще им хареса посещението на Регионалния исторически музей в Бургас и няколко от неговите експозиции, разположени в различни сгради - археологически, етнографски и природонаучни. Ако искате да видите древни картини и архитектура, гледайте към православните църкви в центъра на Бургас - катедралната църква "Св. Св. Кирил и Методий", построена през 1897-1907 г., Църквата "Успение Богородично", построена през 1840 - 1860 г. и Арменската апостолска православна църква на Светия кръст, построена през 1673 година.

Ако нямате нищо против да направите малко морско пътуване, препоръчваме ви да посетите още един исторически паметник - остров Света Анастасия.

За 20 минути удобна лодка, която тръгва 2 пъти на ден от пристанището, ще ви отведе до малък остров в Бургаския залив. До началото на 20-ти век на острова се е намирал манастир, който след това е бил превърнат в затвор. Днес можете да посетите музей, ресторант, малко кафене на острова, да се полюбувате на старата църква от 15-ти век и дори да прекарате нощта в къща за гости, построена на мястото на стари монашески килии. Цената на билета за лодката в двете посоки е 14 лева за възрастни, за деца има отстъпка.

И ако семейството ви се интересува повече от технологии, отколкото от историята, препоръчваме ви да посетите новия музей на авиацията "Авиомузей", който се намира на входа на летището Бургас. Всеки посетител може да се представи като пилот и, използвайки очила за виртуална реалност, да контролира самолета, представен в музея. Можете също да седнете в пилотската кабина, да докоснете истинската „черна кутия“, да натиснете бутоните на навигационните устройства.

Входът на всеки от музеите в Бургас през летния сезон - 6 лева. Но можете да спестите около 30%, ако закупите туристическа Бургас карта, която струва 30 лв. И в рамките на 3 дни ще имате достъп към всички експозиции на Историческия музей, към музея на авиацията, към изложбата на пясъчни фигури. Цената на картата включва също пътуване до острова и посещение на музея там. Можете да закупите картата в павилионите на Информационния туристически център, разположен в сградата на автогара Юг и на пресечката на пешеходните улици Александровска и Богориди.

Какво да правите, ако рождения ден на детето Ви съвпадна с отдиха и не знаете къде да купите торта, балони и екип от аниматори, които да организират истински празник? В този случай, агенция “Златен ключ”, която работи в Бургас и по крайбрежието, предоставя услуги по организиране на детски партита на български и руски език.

Също така, Център за допълнително обучение "Русская речь" предлага целогодишно  - мини-занималня за няколко часа или цял ден. Студио по изобразително изкуство, музика, чужди езици, допълнителни уроци по учебни предмети и много други.

Ако празникът не е при деца, а при възрастни, със сигурност трябва да отидете на ресторант. Най-добрите ресторанти в Бургас се намират в центъра на града. Но ако сте придружени от деца, по-добре е да отидете до пристанището, където заведенията имат детски площадки. Резервирането на маса предварително е задължително, защото живописните залези в пристанището привличат голям брой посетители всеки летен ден.

Ресторанти Бургас

Заведения в пристанището на Бургас

Ресторанти, пицарии и кафенета в Бургас са отворени до 23.00 часа. Продължението на вечерта може да се премести в нощен бар или клуб. Много от тях са разположени на плажа, някои имат платен вход. За възрастни казината, хазартните зали и баровете са отворени през цялата нощ.

Нощни барове / клубове

Казино / игрални зали

Стриптийз барове

Също така четете:

Рибни ястия в ресторантите на България - как може един турист да разбере имената на рибата и морските дарове в България?

ТОП 7 най-големи вериги заведения в България: от бързо хранене до ресторанти

7 изкуствени езера в България, които заслужават да се видят: риболов, медитация, великолепни снимки

Обратно към новините