7 изкуствени езера в България, които заслужават да се видят: риболов, медитация, великолепни снимки

7 изкуствени езера в България, които заслужават да се видят: риболов, медитация, великолепни снимки

Много хора по света свързват почивка в България изключително с морските плажове или ски курортите. Всъщност това са най-популярните туристически дестинации. Вие обаче ще се влюбите в България още повече, когато посетите бреговете на многобройните й езера и язовири, разположени в планините, горите и равнините. Спокойствието и красотата, близостта до природата, увлекателен риболовен процес доставят много удоволствие. Този тип почивка може да бъде много комфортен, ако изберете престой в добър хотел и се хранете в ресторант.

В допълнение към 46 сладководни и солени езера в България има 134 изкуствени водоема с прясна вода, които не отстъпва на естествените езера в красотата и понякога са много по-големи от тях.

Всички язовири в България са създадени през втората половина на 20-ти век чрез изграждане на язовирни стени на пълноводните реки. След строежа нови водни резервоари бяха запълнени със различни видове сладководна риба, която се намира в тях дори и сега. Бреговете на язовирите, особено тези, разположени в близост до големи населени места, разполагат с развита инфраструктура и са любимо място за почивка на местните жители и, разбира се, на туристи. Средно една нощувка на езерото в къща за гости струва 15-20 евро, в хотел, в зависимост от звездите - от 40 евро за стая.

Ще ви разкажем за най-големите язовири, на бреговете на които има място за нощувка и къде можете да ядете прясно приготвена риба, наслаждавайки се на невероятната гледка към водата от терасата на ресторанта.

 

  1. Язовир Батак

Местоположение: Западни Родопи, област Пазарджик

Най-близък голям град: на 19 км от Велинград

Надморска височина: 1108 метра

Построен през 1959 г. на река Митница

Размери: дължина около 9 км, площ - 22 кв. км, максимална дълбочина 34 м

Езерото е част от верига от водни каскади, които се използват за електроснабдяване на целия район. Температурата на водата през годината е от 13 до 18 градуса. Като наемете лодка, можете да плувате до остров Голак и оттам да вземете няколко живописни панорамни снимки. На южния бряг на язовира има малък ски курорт Цигов Чарк, който през лятото е изпълнен и с любители на риболова, чистия планински въздух и водните спортове. На брега на язовира има многобройни къмпинги и къщи за гости, както и хотели с добри ресторанти - за всеки вкус и бюджет.

Ресторанти с изглед към язовир Батак
 

  1. Язовир Въча

Местоположение: на границата на три области - Пазарджик, Пловдив и Смолян

Най-близкият голям град:  на 10 километра от град Кричим и на около 30 километра от Пловдив

Надморска височина: 540 метра

Построен на река Въча през 1975 г.

Размери: площ - около 5 кв. км, дължина около 10 км

 

Този резервоар се нарежда на първо място в България на височината на язовирна стена - 144,5 метра, коята е сравнима с 35-етажния небостъргач. Езерото осигурява вода в района на Пловдив и се използва за напояване. В язовира има много понтони с различни размери. На един от тях се намира рибната ферма, а на други - построени вили, които се отдават под наем на туристи и рибари. Лодки, катамарани и джетове са също изобилни.

 

  1. Язовир Доспат

Местоположение: на границата между области Пазарджик и Смолян

Най-близък голям град: Смолян 80 км

Надморска височина: 1200 метра

Построен през 1969 г. на река Доспат

Размери: дължина 19 км, ширина 3 км, площ 18,3 кв.км

Възможно това планинско езеро е най-красив изкуствен водоем в България. Местната природа е чудесна по всяко време на годината. Нищо чудно, че околността на язовира Доспат нарича Балканска Швейцария. Езерото е пълно с риба, гъби и горски плодове растат в крайбрежните гори, въздухът е кристално чист и изпълнен с аромата на бор. На язовира има няколко ферми, които отглеждат риба. В допълнение към риболова, активно развивават се пешеходен, конен и велотуризъм. Има и биатлон и пътеки за ориентиране. През лятото детските зелени училища и приключенски лагери са отворени. Готвачите в местните ресторанти са уважителни към традиционните рецепти, което означава, че можете да опитате истинска родопска и българска кухня тук.

Можете да опитате на тези места

 

  1. Язовир Жребчево

Местоположение: границата между област Стара Загора и област Сливен

Най-близък голям град: Нова Загора 17 км

Надморска височина: 269 метра над морското равнище

Построен през 1966 г. на река Тунджа

Размери: площ 25 кв. км

Процесът на създаване на този язовир, както и някои други, е придружен от доста драматични събития. Водоемът е кръстен на село Жребчево, което се е намирало на този място и което заедно с още две села - Запалня и Долно Паничерево е било наводнено. Стотици селяни са принудени да се преселя в цяла България. Следва да се отбележи, че историята на тези села има повече от няколко века, преди лидерите на социалистическата република са решили да ги изтрие от картата на България. Бившите жители на Жребчево и техните потомци обаче не искат да забравят своите корени, да поддържат връзка помежду си и да се събират ежегодно край язовира, за да си спомнят малката си родина. Като историческо напомняне издигат се на водата останките от храма на Св. Иван Рилски - единствената оцеляла сграда в бившето село Запалня. Изгледът е много мистичен!

Както и да е, язовирът е бил основният източник на питейна вода в региона повече от половин век. Тук е местообитанието на големи риби - шаран и сом, които растат тук до гигантски размери, както и място за зимуване на водоплаващи птици, много от които са включени в Червената книга.

Можете да се насладите на гледките към езерото, като посетите тези места.

 

  1. Резервоар Кърджали

Местоположение: област Кърджали

Най-близък голям град: Кърджали 3 км

Надморска височина: 331 метра

Построен през 1963 г. на река Арда

Размери: площ от 16,4 кв. км, дължина 20 км, ширина 1,3 км

Резервоарът се отличава с висока (103,5 м) язовирна стена, коята има уникална конструкция, се издига непосредствено над града и е самият обект на фото-туризма. Водата от резевоарът се използва за производство на електроенергия за целия регион. Огромното езеро с неправилна форма има високи брега и много заливи, които привличат рибари с богат улов. Язовир има отлична база за гребане и други водни спортове. Хотели, къмпинги, плаващи ресторанти приемат десетки хиляди туристи годишно. Брегата на язовирът са любимо място за почивка на жителите на Кърджали и съседните населени места.

Ресторанти на брега на язовир Кърджали

 

  1. Язовир Цонево

Местоположение: Област Варна

Най-близък голям град: Провадия на 27 км, Варна на 60 км

Надморска височина: 185 метра

Построен през 1974 г. на река Луда Камчия

Размери: площ  17,3 кв. км, дължина 30 км

Третият по големина изкуствен водоем в България е създаден основно за водоснабдяване с промишлени нужди. Използва се и като място за отдих и риболов. На западния край на езерото, близо до шосе Айтос-Провадия, има природен феномен, наречен Чудните скали. На брега директно от езерото се издигат три скални масиви с форма на игли и височина от15 до 50 метра, подобни на кулите на приказен замък. Тази форма на варовикови формации са задължени на въздействието на вятъра и водата. Не забравяйте да направите снимки на този фантастичен пейзаж!

Обяд с изглед към езерото може да бъде поръчан в тези ресторанти.

 

  1. Язовир Искър

Местоположение: област София

Най-близък голям град: Самоков -14 км, София - 45 км

Надморска височина: 817 метра

Построен през 1954 г. на река Искър

Размери: дължина 10.9 км, ширина 3.38 км, дълбочина 75 м, площ 30 кв.км

Това е най-големият по обем и площ язовир в страната. Проектиране на строителството на той започва през 1947 година. По време на строителството трябваше да жертваме няколко села, чиято територия се намирала на дъното на езерото. След въвеждане в експлоатация язовирът е най-грандиозно съоръжение в България по това време и е кръстен на Сталин. Основната функция на този язовир, в допълнение към производството на електроенергия, е била и остава водоснабдяването на столицата.

В езерото има много риби. Риболовът не спира дори през зимата, когато езерото е покрито с лед. На живописния бряг на резервоара минава автомагистрала, свързваща София с град Самоков и ски курорта Боровец.

Ето няколко места на брега на язовира Искър с отлично меню и гледки.

И сега какви видове сладководни риби могат да бъдат уловени в язовирите на България

Български Други имена Руски Английски Латински
Бабушка Червеноперка, Платика, Платичка (неправилно) Плотва, тарань, вобла Common roach Rutilus rutilus
Балканска пъстърва Кафява или речна пъстърва Ручьевая форель River trout Salmo trutta fario
Бял амур Амур Белый амур Grass carp Ctenopharyngodon idella
Бял толстолоб   Белый или обыкновенный толстолобик Silver carp Hypophthalmichthys molitrix
Бяла мряна Бяла мряна, Дунавска мряна Усач или марена Common barbel Barbus barbus
Бяла риба Смадок, Сулка Судак Zander Sander lucioperca
Дъгова пъстрва Американска Микижа или радужная форель Rainbow trout  Oncorhynchus mykiss
Каракуда Таранка Карась Crucian carp Carassius carassius
Костур Меше Окунь European perch Perca fluviatilis
Лин Каленик, Блатна пъстърва, Блатарка Линь Tench or doctor fish Tinca tinca
Платика Дунавска платика Лещ Common bream Abramis brama
Скобар Бойник, Алай Подуст Common nase Chondrostoma nasus
Слънчева риба Слънчак, Циганка, Часовник или Царичка Солнечная рыба, солнечный окунь или царёк Pumpkinseed Lepomis gibbosus
Сом   Сом Catfish, sheatfish Silurus glanis
Уклей Уклейка, Блескач, Терзийка, Пръскач, Беловар, Чаушан Уклейка или силявка Common bleak Alburnus alburnus
Черна мряна  Балканска мряна Западный балканский усач Barbus peloponnesius Barbus peloponnesius
Шаран Баварец, Унгарец, Див, Дунавски шаран Сазан или карп Common carp Cyprinus carpio
Щука   Щука Pike Esox lucius

Заведения на брегове на язовирите

Насладете се на почивка си!

 

Също така четете:

Къде са най-добрите винарски изби в България и какво вино те произвеждат

Сирница - Българска Масленица. Народни обичаи и ритуали.

За гъби в България. Към магазина или към гората?

Обратно към новините