Язовир Кърджали - тишина и прохлада далеч от шумен морски бряг

Язовир Кърджали - тишина и прохлада далеч от шумен морски бряг

Почивка на язовир в Южна България. Как да стигнем до язовира от Бургас? Как се отглежда сладководна риба в България? Хотели и ресторанти на язовир Кърджали.

През лятото спокойният живот на жителите на крайбрежните курортни градове се нарушава от голям поток туристи. Плажовете и заведения са претъпкани с шумна и многоезична публика. А тези, които не са заети с работа в туристическия бранш, към средата на сезона вече искат да избягат от морето и да се окажат на тихо и красиво място, които са много на брой в центъра на страната.

В тази статия ще говорим за възможността да се отпуснете на брега на язовир Кърджали, който се намира в Южна България, в едноименния регион, в близост до областния център - град Кърджали.

Малко история и обща информация

Името на града и резервоара идва от името на древното османско селище, което от своята страна е наречено в чест на турския военачалник Кърджа Али, загинал в битка по време на османската кампания в Родопите (приблизително 1360-1370 г.г.). Градът е център на пребиваване на голямата турска диаспора в България. Населението на града - едва около 45 000 души - се състои от 60% турци, които отдавна живеят на тази територия и смятат България за своя родина.

През града тече голяма пълноводна река Арда, върху която в средата на 20 век е издигната бетонна язовирна стена с височина 103,5 м. и е изградена водноелектрическа централа. Така първото изкуствено езеро се появи от каскадата на язовирите на река Арда (другите два са Ивайловград и Студен Кладенец). Язовирната стена е защитено съоръжение - достъпът до него е ограничен, снимките и видеозаснемането са забранени. Основната цел на язовира е производството на електроенергия, водоснабдяването в региона и рибовъдството.

Пътят от Бургас до Кърджали

Най-лесният начин да стигнете до резервоара е с кола. От Бургас по АМ Тракия до Стара Загора, след това - през Димитровград и Хасково - целият път е около 270 км. Ако пътувате с обществен транспорт, има 2 възможности. Една от тях е автобусът Бургас-Кърджали, който тръгва от автогара “Бургас-Запад” 2 пъти на ден. Времето за пътуване е 4 часа 30 минути. Цената на еднопосочен билет е 23-25 ​​лева. Вторият вариант - за тези, които не могат да търпят дълги автобусни пътувания - е да стигнете до Стара Загора с влак и да се прекачите на автобуса до Кърджали. Влаковете Бургас-Стара Загора се движат по няколко пъти на ден. Разписание и цени на билети можете да намерите тук. Автогарата в Стара Загора се намира до ЖП гарата. Автобусите до Кърджали тръгват в 13:00 и в 17:00. Цена на билета е 10 лева, време за пътуване 2 часа и 30 минути.

Ако имате достатъчно време между пристигането в Стара Загора и отпътуването за Кърджали, препоръчваме Ви да закусите или обядвате в ресторант Траяна (в хотел Траяна) недалеч от автогарата. Уютна лятна тераса, добри цени и любезен персонал ще направят пътуването Ви по-приятно.

Трябва да се отбележи, че пристигането на автогара Кърджали не означава края на пътуването. Трябва да вземете такси до брега на язовира, цената на пътуването е 7-10 лева, време за пътуване 10-15 минути. Таксиметровите шофьори на автогарата, разбира се, знаят пътя до всеки хотел на язовира.

На самия язовир Кърджали

На брега на язовира има 2 села, в близост до които има хотели и къщи за гости - с. Главатарци и с. Енчец.

Повечето хотели в село Главатарци са разположени в непосредствена близост до езерото. На брега има и малък плаж за любителите да се потопят в прясната езерна вода, която в средата на лятото е доста топла. Почти всеки хотел тук има собствен басейн и ресторант, а понякога и няколко от тях. Най-големите и популярни са СПА Хотел Рока и комплекс Главатарци. През летния сезон, особено през почивните дни, те са пълни с хора, затова препоръчваме да направите резервации предварително. Разходи за нощувка в с. Главатарци - от 90 лв. за двойна стая.

В близост до село Енчец, на стръмните брегове на езерото, заобиколено от борове, брези и плодови дървета, има малки семейни хотели - Friends Villa & Bungalows, Villa Romantika, къща за гости Panorama. (цена за нощувка от 50 лв. за двойна стая). Първите 2 са на 200 метра от брега и за да стигнете до езерото, трябва да преодолеете доста стръмно спускане (и съответно изкачването в обратна посока). В допълнение към ресторантите, тези хотели разполагат с барбекю и кухни, където можете да приготвите собствена храна. Ваканционерите обаче могат да се хранят не само в хотели, но и на два плаващи кораба-ресторанти на брега на язовира.

Ресторанти на язовир Кърджали

Ресторантите “Моби Дик” и “Емона” разполагат с богато рибно меню, а също така приготвят традиционни български ястия. Цената на салатите е 5-8 лева, цената на порция прясно приготвена риба - шаран, пъстърва или есетра - от 8 лева до 40 лева (в зависимост от вида). Цените на напитки са сравними с подобни в заведения по Черноморието. Всеки ресторант има собствена моторна лодка, която ще Ви разходи по езерото срещу заплащане. Цената на половин час разходка е 40-45 лева.

По време на разходка с лодка по езерото, в допълнение към спиращата дъха панорама на залесени брегове, ще видите и рибни ферми - малки басейни, в които се отглеждат шарани, пъстърва и есетри. Впечатляващото е, че отглеждането на една есетра до възрастта, когато женската може да снася яйца, продължава цели 9 години. По време на живота си (от 9 до 25 години) възрастна риба е способна да хвърля хайвера си само 3-4 пъти, с честота веднъж на няколко години. В риболова можете да се споразумеете за закупуването на жива риба, която след това може да бъде приготвена в кухнята в хотела.

Вечерта, ако Ви се струва, че забавленията в хотела не Ви са достатъчни, вземете такси до Кърджали. За Ваше удобство публикуваме списък от заведенията в града, включително ресторанти, барове, нощни клубове и казина.

Връщащият се автобус до Бургас от Кърджали тръгва през лятото в 7:00, 13:30 и 17:00. За съжаление няма директен влак.

Пожелаваме Ви приятна почивка!

Също така четете:

Рибни ястия в ресторантите на България - как може един турист да разбере имената на рибата и морските дарове в България?

Имената на ядки, семена и зърнени култури, които се продават в България, на руски и английски език

7 изкуствени езера в България, които заслужават да се видят: риболов, медитация, великолепни снимки

Обратно към новините