Българските месни деликатеси или какво да ядем с ракия?

Българските месни деликатеси или какво да ядем с ракия?

В менюто на всеки български ресторант има секция, която е наречена "мезета" и се състои от закуски, които са идеално подходящи за традиционните алкохолни напитки - вино и ракия. Най-популярните мезета са тънко рязани месни деликатеси, многобройни видове, които се произвеждат от различни региони на страната.

Вече сме писали за месни ястия, които се приготвят в различните ресторанти на България. И сега няма да е излишно да си припомним българските колбаси и сушени деликатеси, които българи обичат и готвят невероятно вкусно.

Методите за съхранение на месото - осоляване, сушене, пушене - имат исторически корени, а рецептите се предават грижливо от поколение на поколение.

Нека да разберем какво да поръчате в ресторант, за да се насладите на чудесната комбинация от вкусове на месо, вино и ракия; възможно ли е да ги закупите в супермаркета и да украсите масата си по време на праздници?

 

  • Луканка е сушен колбас, смес от свинско и говеждо месо с добавяне на сол, черен пипер и кимион. Произходът на името й е интересен: през 19-ти век почти всички жители на селските райони са правили домашни колбаси от свинско, агнешко и козе месо. В онези дни е било разпространено да се добавя лук в свински колбаси и чесън в агнешки колбаси. Ето защо те са били наречени така - "луканка" и "чесънка". Сега лукът вече не се добавя в колбаса, но името остава.
  • Пастърма – руснаци знаят това ястие като "бастурма". Произходът на думата е турски и означава "притиснато месо". Парчета свинско, говеждо и понякога агнешко осоляват, овалват в смес от подправки и изсушават. Този деликатес се сервира нарязан на тънки филийки.
  • Филе Елена - този тип сушено свинско филе идва от град Елена, регион Велико Търново. Парчетата месо са осолени, покрити със смес от пипер и чубрица и изсушени на открито за няколко седмици. Местните хора вярват, че този деликатес може да се произвежда само в близост до техния град, защото чистият въздух там има специални магически качества.
  • Суджук – това е традиционен български деликатес, приготвян от кълцано месо. Принадлежи към семейството на луканката, която е с продълговата правилна форма. Това, което прилича на луканка във формата на подкова, всъщност се нарича суджук. Разликата се състои в добавените подправки и съотношението между свинско и говеждо месо.
  • Сушеница, Бански Старец, Странджански Дядо, Бабек - видове сухи колбаси, които са често срещани в различните региони на страната.
  • Салам е вид колбас, суров и сушен продукт, приготвен по традиционната южноевропейска (италианска) рецепта без добавяне на типични български подправки.
  • Шпек, шпеков салам - вид варени и опушени колбаси, подобни на сервилат.
  • Саздърма  - хранителен продукт от месо. Състои се от варено или пържено в собствената му мазнина месо и подправки (дафинов лист, бахар и червен пипер). Може да бъде свинска, говежда, овча или смесена. Думата е от турски произход.
  • Шунка - в оригинала тази дума означава готов за ядене бут - говежди, свински или дори еленски. Аналозите на шунка в други европейски страни са прошуто в Италия и хамон в Испания. Понастоящем в България името "шунка" се използва за варени колбаси и пресовано филе от свинско, говеждо или птиче месо.

Всички горепосочени видове деликатеси могат да се купят в магазините. Изборът винаги е страхотен, цените са от 10 до 30 евро на килограм или:

  • Луканка и суджук - 1,5-2,5 евро на 100 г.
  • Филе Елена и пастърма - 2,5-3 евро на 100 г.

Популярните ресторанти на българската кухня имат свои собствени проверени доставчици на месни деликатеси, така че ще опитате най-вкусните мезета именно там.

Наздраве! Добър апетит!

Също така четете:

Къде да намерим истински стек в България?

Месо и месни ястия в българското меню. Вегетарианци, затваряйте очите си!

Зимни почивки в Банско. Как да стигнем там, къде да спим, какво да опитаме?

Обратно към новините