Зимни почивки в Банско. Как да стигнем там, къде да спим, какво да опитаме?

Зимни почивки в Банско. Как да стигнем там, къде да спим, какво да опитаме?

Банско е малък курортен град в района на Благоевград, разположен на 936 метра надморска височина в подножието на планина Пирин.

Населението на града е приблизително 10 000 души. Въпреки това през зимните месеци многобройните хотели, общежития и къщи за гости в Банско са препълнени с туристи - любители на активен зимен отдих от цял ​​свят. Хотелската база на курорта може да посрещне до 15 000 гости на ден. Всяка година градът актуализира посещаемостта - като цяло, между ноември и март, около 2 000 000 души успяват да посетят курорта. От 2014 г. Банско държи шампионата в списъка на най-евтините ски курорти в Европа.

Тайната на популярността на Банско се крие не само в евтиния. Отлични природни и климатични условия, инфраструктура и обслужване, които се подобряват всяка година, традиционно българско гостоприемство и уникален селски вкус привличат чуждестранни туристи не по-малко от ниски цени.

 

Как да стигнете до Банско?

Разстояние от летищата на България до Банско:

  • Бургас - Банско - 430 км;
  • Варна - Банско - 520 км;
  • Пловдив - Банско - 150 км;
  • София - Банско - 160 км.

Можете да вземете кола под наем, минималната цена на ден ще бъде 10-15 евро, но може да бъде по-висока за празниците, например, за Нова година. Можете също предварително да резервирате трансфер, който обикновено струва от 80 до 200 евро в зависимост от разстоянието и броя на пътниците. Можете да спестите много, като пътувате с автобус или влак, след като стигнете до автогарата или гарата. Разписанието на влаковете и автобусите може да бъде намерено на интернет страницата на съответния транспортен терминал във всеки град в България. Няма директни автобуси и влакове от крайбрежните градове - ще трябва да смените превозното средство в Пловдив или в София. Разходи за автобусни билети:

  • Бургас - Пловдив - Банско - от 18 евро;
  • Варна - Пловдив - Банско - от 22 евро;
  • София - Банско - 8 евро;
  • Пловдив - Банско - 7 евро.

Пътуването с влак е по-евтино, но понякога много по-дълго.

Къде да останем Банско?

В Банско има над 450 хотели и комплекси, в които се наемат апартаменти.

  • 5 петзвездни хотели, цени, които започват от 150 евро на стая на ден;
  • 39 четиризвездни хотели - от 60 евро на ден;
  • 107 тризвездни хотели - от 20 евро на ден за двойна стая.

Цената на стаята обикновено включва закуска, ски гардероб в специална стая и понякога вечеря и ползване на услугите на спа центъра.

На празниците - Коледа и Нова година - цените се качват, хотелите предлагат специални ваканционни пакети, включително гала вечеря и музикални представления.

Пътуване на голяма компания или семейства с деца трябва да разгледат възможността за настаняване в 2-3-стаен апартамент, където 4-6 души могат спокойно да се отпуснат на цената на стая в тризвезден хотел. Обаче в този случай дори закуската ще трябва да се готви от вас.

Къде да карам в Банско?

Общата дължина на ски пистите в Банско е 75 км. Те са разположени на склоновете на Пирин на височина от 1110 до 2500 метра над морското равнище. Общо - 21 писти:

  • 2 от които са трудни;
  • 11 - със средни затруднения;
  • 6 - леки;
  • 2 от които са супер лесни и са предназначени за начинаещи.

На пистите скиори и сноубордисти доставят 16 асансьора - 9 седалкови лифта, 6 ски лифта и 1 гондола.

Цената на пакетите, включително планинската застраховка, оборудване и 6-дневен лифт, започва от 200 евро за възрастен и от 100 евро за деца на възраст от 7 до 12 години. Малко по-скъп ще бъде пакетът с допълнително групово обучение. Малко по-евтино плащате, ако имате свое собствено оборудване.

Къде да хапваме? Какво да опитаме?

Информация за 126 заведения в Банско можете да намерите на нашия уебсайт.

Туристите, които идват в Банско за първи път, трябва определено да посетят местните механи, декорирани в национален стил и предлагащи национални ястия.

Жителите на Банско - банскалии - отдавна се смятат за добри готвачи, а кухнята в този регион на България е една от най-вкусните на Балканите. Дългата зима в Пирин включвала ежедневна употреба на печката за отопление и готвене. В продължение на няколко века домакинките в Банско подготвяли вкусно месо, зеленчуци и бобови в керамични съдове във фурната в режим "бавно готвене". Този метод на продължително (5-6 часа) задушване прави месото изключително нежно, разкрива вкуса на зеленчуците и запазва полезните им свойства.

Едно от тези ястия се нарича капама. Различни видове месо са задушени с кисело зеле и ориз, подправени с подправки и червено вино.

Не забравяйте да опитате богатите ароматични месни супи с боб или фасул, които напълно възстановяват мощта след ски.

Препоръчително е да се пие гроздова ракия с местни деликатеси - най-тънките ивици сушено месо ("Бански бут", "Бански старец") или местен вид сух колбас от мляно свинско месо с добавка на цял арсенал от подправки.

За десерт поръчайте сладка баница  или известните бански кукурини. Като сувенир купувайте бурканче с домашно сладко, захаросани ядки или халва.

Цени в заведенията:

  • основно ястие 5-15 евро;
  • ракия 50 мл. - 1,5-5 евро;
  • бира 500 мл. или чаша вино 150 мл. - 2-3 евро;
  • кафе, чай - от 1 евро.

За ваше удобство предлагаме и следните списъци:

Механи в Банско, където можете да опитате местната кухня и да слушате народна музика

Ресторанти в хотелите на Банско, където можете да отидете на вечеря

Заведения в Банско, където се приготвят истински стекове

Заведения в Банско, където можете да пушите наргиле

Заведения в Банско с добър избор на вино

Обратно към новините