5 български салати, които със сигурност ще опитате, докато почивате в България

5 български салати, които със сигурност ще опитате, докато почивате в България

Какви салати се срещат най-често в менюто на българските ресторанти? Откъде дойде рецептата и името на шопската салата? Рецепти от най-популярните зеленчукови салати в България

Може да ви се стори странно, но рецептите за всички изброени по-долу салати в България били измислени през 50-те и 70-те години на миналия век, когато страната се превърнала в популярна дестинация за туристи от Съветския съюз и държавите от Варшавския договор. Държавната асоциация „Балкантурист“ - първият и най-стар туристически оператор в България - инициирала създаването на много рецепти за съвременна българска кухня, които радвали туристите и местните жители и станали символи на националната кулинария. Когато рецептите били одобрени, те бързо се разпространили в хотелские и курортни ресторанти, където чуждестранните гости с удоволствие ги консумирали.

Тъй като през 20-ти век туристи са почивали в България предимно през лятото, повечето салати са се основали на най-популярните и лесно достъпни летни зеленчуци - краставици, домати, лук и чушки.

В тази статия публикуваме рецепти за 5-те най-популярни български салати, които са издържали теста на времето (някои вече са на 50-70 години) и все още остават хитове в менюто на много институции в градове, села и курорти на страната.

1. Най-любимата салата в България е шопска - името и́ идва от думата «шоп» - така са наричани селяните от Западна България.

Съставки за 1 порция:

  • домати - 2 броя, зрели, червени
  • чушки - 2 брой зелена
  • краставици - 1 брой
  • лук - 1 глава, малка, кромид
  • магданоз - за поръсване
  • маслини - 4 - 5 броя, по желание
  • сирене - 150 - 200 г
  • сол - 2 щипки
  • оцет - 1 с.л.
  • зехтин - 1 - 2 с.л.

В ресторант никога няма да ви сервират вече подправена и смесена салата. Смята се, че гостът трябва да го направи сам - по свой вкус. Ето защо на масата винаги ще намерите оцет, зехтин, сол и черен пипер.

 

2. Салата Снежанка или млечна салата - втората най-популярна салата в България, която също се нарича сух таратор. Ястието се съхранява добре в хладилник и затова се продава в супермаркети и хранителни магазини.

Съставки за няколко големи порции:

  • кисели краставички - 1 буркан
  • цедено мляко - 500 г
  • чесън - две скилидки
  • копър
  • орехи

В тази салата краставиците, чесънът и орехите трябва да бъдат нарязани на ситно или настъргани и смесени с цедено мляко, за да се получи равномерна гъста бяла маса, която може да се намаже върху прясно изпечен хляб.

 

3. Салата Овчарска - всъщност това е модификация на шопската салата, която е измислена за любителите на по-доволни ястия.

Съставки за 1 порция:

  • домати - 2 броя
  • краставици - 150 г
  • чушки - 1 - 2 печени, белени
  • лук - 1/4 глава червен
  • гъби - 100 г мариновани
  • сирене - 120 г, натрошено
  • шунка - 120 г, нарязана на малки парчета
  • яйца - 2 твърдо сварени
  • олио - 4 с.л.
  • магданоз - няколко стръка, накълцан
  • оцет - на вкус
  • сол - на вкус
  • маслини - 5 броя, за украса

 

4. Салата Жътварска е кръстена на жътварите - селяни, жънещи плодовете на своя труд. Това е лека лятно-есенна салата.

Съставки за 1 порция:

  • краставици - 1 бр.
  • домати - 1 бр.
  • червени чушки - 1 бр. печена
  • царевица - 1 - 2 с.л.
  • сирене - 20 - 30 г
  • лук - 1/2 малка глава кромид
  • маслини - 4 - 5 бр.
  • магданоз - 1 - 2 стръка

 

5. И накрая, Болярска салата, която е най-богатата и питателна по състав и затова има съответното име.

Съставки за 1 порция:

  • краставици - 1 бр.
  • домати - 1 бр.
  • чушки - 1 бр. печен пипер
  • суджук - 50 г
  • кашкавал - 100 г
  • яйца - 1 бр.
  • маслини
  • зехтин
  • сол

Почивайки в България, вие можете да опитате тези салати в ресторанти, които предлагат национална кухня, в крайбрежни бистрота, в селски механи или на гости на свои български приятели. Цената им в ресторант обикновено не е висока - около 6-8 лева на порция. Всяка от тези салати несъмнено ще бъде подходяща като добавка към чаша местно вино или ракия, а през лятото перфектно ще допълни вечеря със студена бира.

Приятен апетит!

Също така четете:

Как имената на българските зеленчуци, билки и подправки звучат на английски или руски език?

Ракия е най-добрият сувенир от България. Избираме ракия за празничната маса

Имената на ядки, семена и зърнени култури, които се продават в България, на руски и английски език

Обратно към новините