Как имената на българските зеленчуци, билки и подправки звучат на английски или руски език?

Как имената на българските зеленчуци, билки и подправки звучат на английски или руски език?

Прочетете за да научите, как да покажете на англичанина рецептата на шопска салата и как да обяснете на руснаци, какъв е составът на мусака.

Плодородната българска земя през цялата година запълва витирини на пазарите и супермаркетите с различни сезонни зеленчуци. Изборът винаги е страхотен, но цените са традиционно ниски. Зеленчуците, заедно с месото, заемат важно място в традиционната българска кухня. Затова в българските заведения зеленчукови ястия, салати и гарнитури са заслужено популярни.

Ценители на гурме храна знаят, че най-добрата компания за ястия от месо и риба със сигурност са зеленчуците. В българските ресторанти те са майсторски приготвени и поднесени - гриловани, пържени, задушени, печени, мариновани, и, разбира се, пресни. И винаги са в комбинация с традиционните билки и подправки.

Един от най-популярните зеленчуци е, разбира се, червеният сладък пипер. Малцина могат да обяснят защо жителите на бившия Съветски Съюз обикновено го наричат "български". Родното място на "българския" пипер е Централна и Южна Америка. А в Европа първо се появи благодарение на колонизаторите и започна да расте в Португалия и Испания. След това той се установи в Турция, откъдето дойде в България, където пое енергията на нежното слънце, свежия планински въздух и упоритата работа на българските фермери. В края на 17-ти век, пипер продължава да се разпространява от територията на България в южните райони на Молдова, Украйна и Русия, където местните жители наричат този необичаен за тях и вкусен зеленчук "болгарский перец " (български пипер). И това име вече е на 300 години!

Любопитно ли е да знаете как чужди хора наричат други зеленчуци и подправки? Вижте нашите таблици. И лесно можете да отговорите на въпроси от чуждестранни гости в ресторант или да споделите семейната рецептата на лютеница със своята съседка-англичанката.

Зеленчуци (бг) Zelenchutsi (translit.) Vegetables (en) Овощи (рус)
Алабаш Alabash Kohlrabi Капуста кольраби
Аспержи Asperzhi Asparagus Спаржа
Бамя Bamya Gumbo Бамия
Броколи Brokoli Broccoli Брокколи
Брюкселско зеле Brukselsko zele Brussels sprouts Брюссельская капуста
Домати Domati Tomatoes Помидоры
Зеле Zele Cabbage Капуста
Зелен фасул Zelen fasul Green beans Зеленая фасоль
Картофи Kartofi Potato Картофель
Карфиол Karfiol Cauliflower Цветная капуста
Краставици/Корнишони Krastavitsi/Kornishoni Cucumbers / Gherkins Огурцы/Корнишоны
Лук Look Onion Лук
Люти чушки Lyuti chushki Hot Peppers Болгарский перец острый
Моркови Morkovi Carrot Морковь
Патладжан Patladjan Eggplant Баклажан
Пащърнак Pashtarnak Parsnip Пастернак
Праз Praz Leek Лук порей
Репички Repichki Radish Редис
Ряпа Ryapa Turnip Репа
Тиква Tikva Pumpkin Тыква
Тиквички Tikvichki Courgettes Кабачки
Тъмни тиквички Tamni tikvichki Zucchini Цуккини
Царевица Tsarevitsa Corn Кукуруза
Цвекло Tsveklo Beetroot Свекла
Целина Tselina Celery Сельдерей
Черна ряпа Cherna Ryapa Black radish Черная редька
Чесън  Chesan Garlic Чеснок
Чушки/Камби/Пиперки/Капии Chushki/Kambi/Piperki/Kapii Sweet Peppers Болгарский перец сладкий
       
Зеленолистни и билки Zelenolostni I bilki (translit.) Greenery (en) Зелень (рус)
Босилек Bosilek Basil Базилик
Зелен лук Zelen look Green onions Зеленый лук
Киселец Kiselets Sorrel  Щавель кислый
Китайско зеле Kitaisko zele Chinese cabbage Китайская капуста
Коприва Kopriva Nettle Крапива
Копър Kopar Dill Укроп
Кориандър Koriandr Coriander Кориандр/Кинза
Лапад Lapad Sorrel Spinach dock Щавель шпинатный
Магданоз Magdanoz Parsley Петрушка
Маруля Marulya Green salad Зеленый салат
Мента Menta Spearmint Мята
Розмарин Rozmarin Rosemary Розмарин
Рукола Rukola Ruccola Руккола
Спанак Spanak Spinach Шпинат
       
Подправки  Podpravki (translit.) Spices (en) Специи  (рус)
Анасон Anason Anise Анис
Дафинов лист Dafinov list Bay leaf Лавровый лист
Джинджифил Gingirfil Ginger Имбирь
Естрагон Estragon Estragon Эстрагон или Тархун
Индийско орехче Indiysko orekhche Nutmeg Мускатный орех
Каперси Kapersi Capers Каперсы
Карамфил Karamfil Clove Гвоздика
Кардамон Kardamon Cardamon Кардамон
Ким Kim Caraway Тмин
Кимион Kimion Cumin Зира, кумин
Куркума Kurkuma Turmeric Куркума
Къри Kari Curry Карри
Майорана Mayoran Marjoram Майоран
Мащерка Mashterka Thyme Тимьян
Риган Rigan Oregano Душица или Орегано
Сминдух Sminduh Fenugreek Пажитник
Сол/Шарена сол Sol/Sharena sol Salt/Spicy Salt Соль/Соль с травами
Хрян Hryan Horseradish Хрен
Чесън Chesan Garlic Чеснок
Чили Chili Chili Чили
Чубрица Chubritsa Thyme Чабер

 

И дори онези, които се придържат към принципите на вегетарианството и веганизма, не са длъжни непрекъснато да готвят сами. Понякога можете да отидете в ресторант! В големите градове на България - в София, Пловдив и Варна - отворени са за гости вегетариански/вегански заведения, където ястия и десерти са много полезни, вкусни и разнообразни. В много от тях има и доставка. Интересува ли ви? Ето ви списък на такива ресторанти.

Също така четете:

Рибни ястия в ресторантите на България - как може един турист да разбере имената на рибата и морските дарове в България?

Месо и месни ястия в българското меню. Вегетарианци, затваряйте очите си!

Японска, индийска или израелска? Кухня от чужди страни и континенти в заведения на София

Обратно към новините