Топ 5 места в България за ски и сноуборд, с изключение на Банско

Топ 5 места в България за ски и сноуборд, с изключение на Банско

Най-добрите ски писти в България. Голям избор: планински масиви на Родопите, Рила, Витоша с цените за лифтове и разстоянието до летището. И също така: възможно ли е да се спуска със сноуборд в един от спортните барове в София?

Списъкът на популярните сред чужденците български курорти включва не само Банско, коят понастоящем е най-голям по дължина на ски писти в България. В допълнение към склоновете на Пирин, любителите на зимните спортове са овладявали и други български планини - Родопите, Витоша и Рила.

Вие ще презареждате с веселие и оптимизъм, опечете се под нежно зимно слънце, се възхищавате на невероятните снежни пейзажи, почивате се с комфорт, ако посетите:

БОРОВЕЦ

До 2009 г. Боровец е бил основният и най-голям зимен курорт в България. 58 километра ски писти с различна трудност, снежни оръдия, които поддържат добра снежна покривка, много ски лифтове и нощно каране осигуряват на Боровец статута на второто най-добро място за зимна почивка. Голям брой хотели, ресторанти, барове и клубове, горещи извори, разположени наблизо, привличат хиляди туристи и спортисти от цял ​​свят.

  • Височината на ски пистите от 1337 до 2560 м
  • Цената на лифт карта: 58 лева/ден, 25 лева – нощно каране
  • Най-близкият град е Самоков - 10 км.
  • Летище София е на 73 километра.
  • Заведения в Боровец

ПАМПОРОВО

Климатичните особености на района и близостта до Егейско море, 110 ясни дни в сезон със средна температура от +3 градуса по Целзий, правят Пампорово най-слънчевия ски курорт в България. Сезонът започва през декември и продължава до средата на април. Друга приятна особеност на Пампорово е липсата на лавини. Писти с различна трудност се намират на височина от 1450 - 1926 м над морското равнище. Курортът има и писта гигантски слалом. Има 14 различни вида лифтове, центрове за наемане на ски-екипировка и училища за начинаещи скиори и сноубордисти.

  • Цената на лифт карта: 58 лева/ден
  • Най-близкият град: Чепеларе - 10 км, Смолян - 15 км
  • Разстояние до летища: Пловдив - 85 км, София - 260 км
  • Заведения в Пампорово

ЧЕПЕЛАРЕ

Недалеч от Пампорово има малък град Чепеларе с население от около 6 000 души. В околностите му е ски център «Мечи чал» с обща дължина на ски писти от около 20 км. Като цяло има 7 писти с различна сложност и дължина. Има и специална писта за сноуборд с дълбок сняг. В целия курорт има безплатен достъп до интернет, който позволява на феновете да провеждат онлайн предаване излъчване директно от склона. За удобството на спортистите е нов 4-седалков лифт и няколко влекове. Снежните оръдия покриват пистите с висококачествен изкуствен сняг.

ВИТОША

На склона на планината Витоша, в подножието на коята е столицата на България, София, има и ски курорт. Намира се на надморска височина от 1800 метра на североизточния склон на Черни връх (2290 м), най-високата точка в България, и е най-висок ски център в страната. Курортът предлага 29 километра писти, най-дългата от коите е повече от 5 километра. 11 ски лифта, снежни оръдия, нощно каране, възможността да стигнете от София с обществен транспорт направи Витоша любим уикенд курорт за жителите на столицата. Близостта до града - от центъра на София е само на 22 километра с автобус и на 40 минути по околния път - позволява на чуждестранните туристи - скиори и сноубордисти - да нощуват в градски хотели и да избират място за вечеря и вечерно забавление от повече от 2000 столични заведения.

  • Цената на лифт карта: 15 лева/ден за лифт «Драгалевци» и 10 лева - билет за кабинков лифт в една посока
  • Най-близкият град София е на 20 км
  • Разстояние до летище София 32 км
  • Заведения в София

CARVE Indoor Ski, Board & Bar, София

CARVE Indoor Ski, Board & Bar

Може би все още не сте решили дали искате да научите как да завладеете снежните склонове или не сте уверени в собствената си физическа подготовка. Съмнявате ли се, че попадането в снегорин, докато обучението е безопасно и забавно? За да се опитате да решите дали имате нужда от това или не, не е необходимо да купувате скъпо оборудване, не е необходимо да носите термо бельо, дори не е необходимо да се качвате на планински склон. Достатъчно е да посетите един софийски бар. Carve Indoor Ski, Board & Bar разполага с инсталиран симулатор на склон – уред е предназначен за обучение за начинаещи и за забавление на опитни спортисти. Барът има инструктори и уроци за деца и възрастни. Атмосферата в бара е много топла, музика е хубава, напитки са за всеки вкус. Вечерта тренировката плавно се превръща в дискотека - добре, защо не е курортът?

  • Цената на тренировка: 20 лева - първо посещение, от 30 лева за тренировка в група
  • Най-близкият град: намира се в София
  • Разстояние до летището - 5 км.

Ако говорим за перспективите, трябва да се отбележи, че в близко бъдеще ще бъдат изпълнени проекти, одобрени от българското Министерство на туризма, за създаване на модерни ски курорти. Те ще бъдат построени по склонове на връх Чумерна (обл. Велико Търново, м-ст Узана), връх Исполин и в района на град Трявна (обл. Габрово, Стара планина), както и в западната част на страната, близо до град Дупница (обл. Кюстендил, Рила). По този начин модерно оборудваните ски писти в България ще бъдат още повече.

Също така четете:

Заведенията в софийските молове или как да издържите многочасов маратон на пазаруване и да не умрете от глад.

Българските месни деликатеси или какво да ядем с ракия?

Къде са най-добрите винарски изби в България и какво вино те произвеждат

 

Обратно към новините