Сирница - Българска Масленица. Народни обичаи и ритуали.

Сирница - Българска Масленица. Народни обичаи и ритуали.

Как православните в България изпращат зимата и се подготвят за Великия пост? Какво е общото между славянската седмица на сиренето и венецианския карнавал? Кои са кукерите и защо се нуждаят от страхотните им танци? Прошка е денят на покаяние, прощаване и духовно прераждане.

Сирни Заговезни, Сирница, Поклади, Прошка, Масленица - всичко това са имената на празник, който се чества в неделя преди Великия пост. Този ден е важен за българите, защото с него се свързват интересни ритуали, обичаи и традиции, пълни с народна мъдрост.

На този ден е обичайно да искаме прошка от близки и да прощаваме онези, на когото сме били обидени миналата година. Според народната традиция в България по-младите хора искат прошка от възрастните хора. Децата - от родители, внуци - от баби и дядовци, ученици - от своите наставници. Ето защо едно от имената на празника е Прошка.

Естествено, в селските райони на България празникът се празнува по-задълбочено, а обичаите се предават от поколение на поколение. Празненствата започват една седмица преди Сирница, като младежите участват в забавни състезания. Големи огньове (клади) се запалват в дворовете, близо до които те играят хора и пеят песни. Ритуалът, в който трябва да прескочиш въглищата, осигурява здраве за цялата следваща година. Затова в някои части на страната празникът се нарича Поклади.

За деца варено яйце или халва се окачват на червен конец, от който трябва да се опитат да ядат, без да използват ръцете си. Тези, които успеят да направят това, ще имат късмет и здраве.

Млади момчета подпалват стрелите и стрелят с лък в посока към дворовете, където момичета живеят. Роднините на момичетата трябва бързо да изгасят огъня, а момичето сама събира стрели, които са паднали в двора. Вечерта обобщават и избират най-желаната булка. И с какво това не прилича на руска народна приказка?

Седмица преди Великия пост е времето на готвачите. Кукерите са мъже, облечени в животински кожи, петна, рога и страшни маски. Слагат на коланите си камбани и други звънтящи обекти, събират се по групи, скитат из селата и организират фантастични изпълнения с диви танци. Според древните тракийски обичаи, кукерите са нужни да плашат зли духове, да успокоят пролетта и да осигурят богата реколта през новата година. Интересното е, че танците на кукерите не са нищо друго освен част от световното карнавално движение.

Карнавалите в католическите страни също се провеждат в навечерието на Великия пост, а думата „carnevale“ на италиански означава „сбогом, месо“. Ценността на карнавалите, народните празници и празниците е да се сбогуваме със зимата, да ядем всички продукти, които са забранени по време на Великия Пост, да се забавляваме, да се разделим със стари грехове и да се подготвим за въздържание, което почиства душата на вярващия.

Празничният неделен празник, който обикновено се провежда в родителската къща, задължително включва баница с сирене, млечни продукти, яйца и сладки.

Ако сте в България по време на Сирница, не пропускайте фестивала на кукерите, който се провежда ежегодно в Ямбол. Грандиозен спектакъл, карнавално шествие, изобилие от вкусна храна на улицата - няма да остави никого безразличен.

Места Ямбол

Можете да опитате традиционната за това време баница със сирене в ресторанти, сервиращи национална българска кухня в цялата страна.

Механи в България

Пожелаваме ви всичко добро, взаимно разбирателство и, както винаги, добър апетит!

Също така четете:

Трифон зарезанЗимни празници в България. 14 февруари - Трифон Зарезан. Денят на всички, които са влюбени във ... вино

Лучшие водохранилища Болгарии для рыбалки7 изкуствени езера в България, които заслужават да се видят: риболов, медитация, великолепни снимки

Как имената на българските зеленчуци, билки и подправки звучат на английски или руски език?

Обратно към новините