Българска бира. ТОП 5 производители

Българска бира. ТОП 5 производители

Каква бира се произвежда в България? Преглед на производители и марки бира, които се произвеждат от български пивоварни. Цени на бира в магазини и ресторанти.

В България бирата се продава във всеки магазин, ресторант, бистро, заведение за бързо хранене, включително международни фаст фууд вериги, на бензиностанции, а понякога дори и в кафенета и сладкарници. Ще намерите най-големия асортимент от марки бира в големите супермаркети. Там можете да изберете формата на опаковката: в стъклени бутилки, кенове, пластмасови бутилки с обем 0,5 л, 1 л, 2 л, 2.5 л и 3 л.

Почти всички стъклени бутилки 0,5 л. могат да се върнат обратно в магазините и следователно бира в бутилка 0,5 л може да е по-евтина от същата Бира в бутилка с обем 0,33 л или кенче 0,5 л. Цената на бутилка може да бъде от 10 до 25 стотинки, в зависимост от магазина.

Каква е цената на местната бира в България? В магазините цената за стандартен обем 0,5 л е около 2 л в зависимост от марката. Доста често производители организират различни промоции, в резултат на които цената на определена марка бира се намали до 90 стотинки за 0,5 л. Международните лицензирани марки са малко по-скъпи от местните марки - 2-3 лв.

Цената в заведенията е около 2-2,5 пъти по-висока от цената в супермаркет. Ресторантите сервират както наливна, така и бутилирана бира на приблизително една и съща цена. Разликата в качеството между наливна бира и бира в бутилка може да се усети само от истински ценител.

В това ревю ще Ви разкажем, кои марки, произвеждани от местни пивоварни, можете да опитате в България. Информацията в скоби е дадена за тези, които освен вкуса на бирата се интересуват от нейното съдържание на алкохол.

„Болярка В.Т.“ АД, гр. Велико Търново, основана през 1892 г.

Марки бира:

  • Болярка светло (4.3% / 10 ° P)
  • Болярка тъмно (5% / 11.7 ° P)
  • Болярка непастьоризовано (4.3% / 10 ° P)
  • Болярка Радлер - смес от светла бира с лимонада (2.1% / 5.3 ° P)
  • Балкан светло (4.1% / 9 ° P)
  • Диана светло (3.0% / 7 ° P)
  • Жива Бира (5% / 11.6 ° P)
  • Калтенберг, лицензиран / Германия (3.7% / 11 ° P)

бира Bolyarka

Производственият комплекс има дълга история. В края на 19-ти век фабриката е построена и оборудвана с немска и чешка техника от едно семейство от Велико Търново - братя Хаджеславчеви. Компанията е кръстена на основателите за повече от половин век - до 1948 година. След това, в резултат на национализацията, фабриката става държавна собственост и първо е преименувана на „Балкан”, а през 1992 г. - на „Великотърновско пиво”.

През 60-70 години на миналия век заводът претърпя основна реконструкция на производствени съоръжения и инфраструктура. След 1996 г. градската пивоварна е включена в процеса на приватизация и към 2000 г. става акционерно дружество с новото име „Болярка ВТ“, основният акционер (90% от акциите) на което е българска компания „Мел инвест холдинг“.

През първото десетилетие на 21 век инвестициите в компанията надхвърлят 40 милиона евро. Заводът е оборудван с най-новото европейско оборудване. Използваната суровина е немският хмел, който расте в района на Халертау близо до Мюнхен. Пивоварните дрожди за завода се отглеждат в немския институт по пивоварство Weinstefan. „Болярка ВТ“ е най-голямото предприятие в бранша с български собственици.

"Бритос" ЕООД, гр.Велико Търново, основана през 2012 г.

Марки бира:

  • Britos (4,5% / 10,1 ° P)
  • Britos опушена (5.5% / 13 ° P)
  • Britos Hoppy Blond - нефилтрирана (5% / 12 ° P)

Britos beer

Името „Бритос“ идва от стара тракийска дума, с нея в онези древни времена се е наричала бира.

Построената през 2012 г. пивоварна "Бритос" е най-младата в бранша, с годишно производство от 20 милиона литра. Заводът е оборудван с ултрамодерна немска, белгийска и швейцарска техника. В завода работят само 30 души. Рецептата на единствената марка бира Britos е разработена с участието на специалисти от Берлинския институт по пивоварство. Собственикът на фирмата е частно лице.

"Загорка“ АД, гр.Стара Загора, основана през 1902 година

Марки бира:

  • Загорка Special (5.0% / 11.4 ° P)
  • IPA Zagorka (4.8%)
  • Загорка безалкохолно (0.0%)
  • Загорка Ретро (4,5%)
  • Ariana светло (4,5% / 10 ° P)
  • Ariana Dark (5.5% / 13 ° P)
  • Ариана Радлер - смес от бира с плодов сок (1,8%)
  • Столично Бок (6.5% / 16 ° P)
  • Столично Вайс нефилтриран (4.2% / 11.8 ° P)
  • Столично Pale Ale (5.5% / 12.7 ° P)
  • Столично Amber Pils (6% / 14.2 ° P)
  • Heineken с лиценз / Холандия (5%)
  • Amstel c лиценз / Холандия (5%)

Zagorka

Името "Загорка" идва от старото име на района в централна България - Загора (Загоре, Загорие, Загория). Интересното е, че по-рано тази дума буквално означаваше „място зад планината“. Но в съвременния български език думата „гора” е променила значението си.

Бирата "Ариана" е кръстена на старата бирария, коята се намираше на входа на софийския парк "Борисова градина" - любимото място за почивка на столичните жители.

Пивоварната в Стара Загора започва своята история през 1902 година. Първата продукция не беше успешна и фалира няколко години след откриването. През 1918 г. пивоварната е възстановена по инициатива на братя Златови. Компанията се превърна в акционерно дружество и получи името „Тракия“. Реконструкцията беше извършена във фабриката, благодарение на която беше възможно да се вари висококачествена бира, която успешно се продаваше в цяла Южна България.

Просперитетът на завода обаче не продължи дълго. Още през 1925 г. пивоварната е затворена, цялото оборудване е продадено, а огромната по онова време сграда и територия се използват дълго време като склад. Едва през 1954 г. българското правителство реши да възроди производството на бира в Стара Загора. На мястото на старата пивоварна, която се нарича „Загорка”, е построена нова фабрика, която започва работа през 1958 г.

Загорка е първата компания в бранша, която беше приватизирана през 1994 г. 80% от компанията са купени от гръцката компания Brewinvest, която беше сформирана от подразделенията на Heineken и Coca-Cola. Няколко години по-късно същият инвеститор придоби софийската пивоварна Ariana, която проследява своята история до пивоварната на легендарните братя Прошек, чехи по произход, които направиха огромен принос за развитието на столицата. През 2001 г. Ариана става част от Загорка.

До 2006 г. в производството са инвестирани повече от 90 милиона евро. В момента акционерното дружество "Загорка" е един от най-големите производители на бира в страната с пазарен дял от 35%.

"Каменица" АД, гр. Пловдив и гр.Хасково, основана през 1881 

Марки бира:

  • Каменица 1881 (4.4% / 10.2 ° P)
  • Каменица тъмна (6% / 13.5 ° P)
  • Каменица безалкохолна (0,3%)
  • Каменица Фреш - смес от бира с плодови сокове (2%)
  • Astika (4,5% / 10,3 ° P)
  • Бургаско (4.4% / 10.2 ° P)
  • Славена (3.4% / 9.8 ° P)
  • Beck’s, с лицензия / Германия (5%)
  • Beck’s безалкохолна, с лицензия / Германия (0,3%)
  • Stella Artois, с лицензия / Белгия (5%)
  • Staropramen, с лицензия / Чешка република (5%)
  • Staropramen Dark, с лицензия / Чешка република (4.4% / 11.25 ° P)

Kamenitza

Името “Каменица” идва от старото име на един от районите на Пловдив, хълм с турско име “Алтъ тепе”, който на гръцки се наричаше “Петрица”, а на български “Каменица”, където е построена пивоварната. В резултат на строителството хълмът е разрушен, а камъните, които образуват основата му, са използвани като строителен материал.

Името „Астика“ - идва от името на тракийското племе „Асти“, обитавало долините в околностите на съвременния град Хасково.

В момента компанията произвежда бира в две пивоварни - в Пловдив и Хасково. Пивоварна "Каменица" е създадена през 1881 г. от двама чужденци - швейцарски предприемачи от немски произход Рудолф Фрик и Фридрих Сулцер. Първоначално производителността на компанията не надвишаваше 100 литра на ден. С течение на времето производството постепенно се разширява и развива и до началото на национализацията през 1947 г. фабриката има 3 собствени марки бира и произвежда 5 милиона литра годишно. Национализираното предприятие получи новото име „Родопи”, но вече през 1952 г. старото известно име беше върнато на завода.

Първата мащабна модернизация на завода е направена в края на 50-те години. В резултат на това обемът на производството се увеличи няколко пъти. След разширяването и реконструкцията през 60-70 г., асортиментът на произвежданата бира се увеличава значително, а производителността нараства от година на година. До 1990 г. тя е достигала 60 милиона литра годишно.

До 1995 г. заводът е приватизиран и дружеството става акционерно дружество. Белгийската компания Interbrew S.A. купи 70% от акциите, като плати почти 5 милиона щатски долара за тях. По-късно същият инвеститор изкупи контролни дялове в пивоварните в Бургас (бира Бургаско) и Хасково (бира Astika). А през 2002 г. Каменица погълна „Плевенско пиво“ - пивоварна в Плевен. След това фабриките в Бургас и Плевен бяха затворени.

Сега компанията е собственост на американската компания Molson Coors Brewing Company, която стана основен акционер в резултат на глобално сливане на най-големите производители на бира в света.

"Карлсберг България“ АД, гр. Шумен и гр. Благоевград, годината на основаване 1882 година

Марки бира:

  • Шуменско (4.8%)
  • Шуменско - белгийски стил (5.6%)
  • Шуменско - чешки стил (5.4%)
  • Шуменско специално (5.2% / 12˚P)
  • Шуменско Тъмно (5.5%)
  • Пиринско Светло (4.4% / 10 ˚P)
  • Пиринско Младо - непастьоризирана (4.4%)
  • Пиринско Ледено (4.4%)
  • Tuborg, с лицензия / Дания (4,6%)
  • Carlsberg, с лицензия / Дания (4,6%)

Carlsberg

Бирата "Шуменско" е кръстена на град Шумен, в който се намира фабриката.

„Пиринско” е кръстено на планински масив Пирин в Западна България.

Пивоварната в Шумен е построена през 1882 г. по инициатива на група шуменски предприемачи, които организират дружество и канят Като акционер Франц Милде, който работи в малка пивоварна в Русе. Чешкият майстор пое контрола върху производството в Шумен и скоро разработи рецептата за бира Шуменско, която започна производството през 1883 г. По-късно Милде оглави компанията, която се сля с русенската пивоварна Haberman. След смъртта на пивовара през 1924 г. компанията работи под ръководството на двамата му синове и е успешна и просперираща до началото на национализацията през 1947 година.

В края на 50-те години обемът на производството достигна 10 милиона литра годишно. Шуменската бира беше отличителният белег на социалистическа България, тя се сервираше в българските самолети и в ресторанти на хотели, където се настаняваха чужденци.

През 1999 г., по време на процеса на приватизация, компанията е придобита от турски инвеститор, а след това през 2002 г. от датския бирен концерн Carlsberg Brewery. През 2004 г. собственикът придобива и благоевградската бирена фабрика “Пиринско пиво” в Благоевград, след което двете предприятия са обединени в едно дружество, което в момента работи под името “Карлсберг България” АД

Петте компании, описани по-горе, произвеждат около 80% бира в България.

За любителите на крафтова бира препоръчваме статията “Крафтова бира в България - достойна алтернатива на виното?

За да намерите бирария или пъб на barcafe.bg, първо изберете Вашия град, а след това и тип заведение - Пъб / Бирария

Също така четете:

Рибни ястия в ресторантите на България - как може един турист да разбере имената на рибата и морските дарове в България?

Имената на ядки, семена и зърнени култури, които се продават в България, на руски и английски език

Топ 5 на най-скъпите ракии

Обратно към новините